Ştiri locale

Aczél Cecília, numită secretar general al Prefecturii Covasna. Devine singura persoană din județ cu statut de înalt funcționar public

Prefectura Covasna are, de la mijlocul acestei luni, ocupant al scaunului de secretar general, Aczél Cecília fiind numită temporar, prin Hotărâre de Guvern, în această funcție.

Într-o conferință de presă, prefectul Ráduly István a explicat că noua angajată a Prefecturii are studii juridice și este în prezent singurul înalt funcționar din județul Covasna, urmând să asigure conducerea operativă a instituției în următoarele 6 luni.

Publicitate

Aczél Cecília lucrează în administrația publică de 20 de ani, dintre care 13 i-a petrecut în funcția de secretar al comunei Ozun, în perioada în care prefectul Ráduly István a deținut funcția de primar. Aceasta a mai ocupat, timp de 3 ani, și funcția de secretar al comunei Dalnic, dar a fost angajată și în cadrul Consiliului Județean Covasna.

„Se pare că viața așa ne-a aranjat drumurile, nu putem unul fără altul, așa că iar ne-am întâlnit. E bine, 13 ani este o perioadă foarte lungă, și după atâta timp să mai ai acea energie și dorință profesională să mai lucrezi cu un fost coleg, e bine. Este o funcție temporară, pentru 6 luni, a fost numită printr-o hotărâre de Guvern, și sper din tot sufletul că o să servească interesele locuitorilor județului Covasna”, a spus prefectul Ráduly István, precizând și că funcția de secretar general este una „foarte importantă”, ocupantul fiind „al doilea om după prefect”.

„Lucrez de 20 de ani în administrație, (…) am început de la parterul Consiliului Județean, apoi am ajuns secretar de comună la Dalnic – aproape cea mai mică primărie din județ, și am avut norocul să fiu încă de la început acolo, pentru că tocmai se formase Primăria. După 3 ani am ajuns la Primăria Ozun, unde i-am promis domnului primar, la momentul respectiv, la prima întâlnire, că în 6 luni fac curățenie în lucruri, iar din 6 luni s-au făcut 13 ani, ceea ce înseamnă că am conlucrat foarte bine. Am revenit la Consiliul Județean, iar acum am norocul de a ajunge aici. Este o funcție nouă, formată în urma modificării Codului Administrativ, și în ciuda faptului că nu există antecedente în acest sens, sper că o să pot face față”, a spus Aczél Cecília, menționând, totodată, că funcția pe care o ocupă este una total apolitică.

„Din punct de vedere juridic va avea o activitate foarte utilă și sunt convins că va fi de mare folos”

Numirea a fost făcută în data de 12 aprilie. Potrivit Codului Administrativ, secretarul general al Prefecturii este înalt funcţionar public, absolvent de studii superioare juridice, administrative, economice şi tehnice, şi se subordonează nemijlocit prefectului. Secretarul general asigură stabilitatea funcționării instituției, continuitatea conducerii şi realizarea legăturilor funcționale între compartimentele instituţiei.

„Pentru ocuparea acestei funcții sunt anumite criterii. Doamna secretar general este singura persoană din județul Covasna în funcție, cu statut de înalt funcționar public, iar ca să ai acest statut cu caracter permanent trebuie să ai niște studii de natură juridică (…) Doamna secretar general nu se va întâlni cu cetățenii, ci în primul rând cu documentele pe care le va verifica, semna și, după caz, returna ca să fie refăcute. Din punct de vedere juridic va avea o activitate foarte utilă și sunt convins că va fi de mare folos. Ea contrasemnează documentele înainte să ajungă la mine. Sunt convins că împreună, această echipă: prefect, secretar general, cei doi subprefecți, și cei doi șefi-serviciu putem mișca în față județul Covasna, acesta este interesul nostru”, a mai spus prefectul.

Funcția de secretar general al Prefecturii a fost reînființată în luna ianuarie a anului trecut, printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare şi completare a Codului Administrativ, însă până acum a rămas neocupată în județul Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio