Ştiri

Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri

În România, se știe sigur că vine primăvara dacă începe migrația acvilelor țipătoare mici. Iar pe 8 februarie, acvila Arlie, monitorizată de ornitologi prin emițător satelitar, a început migrația către cuibul ei din județul Brașov, anunță Societatea Ornitologică Română.

Arlie este o femelă de acvilă țipătoare mică și a fost inelată și dotată cu un emițător satelitar în iulie 2013, ca urmare a unei acțiuni din proiectul Life „Conservarea acvilelor țipătoare mici în România”.

Publicitate

Aceasta a fost a treia iarnă pe care Arlie a petrecut-o în Namibia, iar pasărea a plecat spre România exact în aceeași zi ca și în 2015 – pe 8 februarie. Plecarea a avut loc în intervalul orar 8:00-11:00, și în numai o săptămână Arlie a parcurs o distanță de 1.354 de kilometri. Cea mai mare distanță străbătută într-o singură zi de zbor a fost de 369 de kilometri, pe data de 11 februarie.

Pe 12 februarie, Arlie a trecut granița în Zambia și se afla la o distanță de 6.700 de kilometri de cuibul ei, din județul Brașov. Călătoria acvilei țipătoare mici (Aquila pomarina) este una extrem de lungă: traversează trei continente și 20 de țări, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia și Bulgaria.

Anul trecut, Arlie a reușit cea mai timpurie revenire și a ajuns la cuib pe data de 31 martie, la ora 13:00.

Migrația acvilelor țipătoare mici poate fi urmărită online pe siteul:
http://pomarina.ro/pomarina/index.php

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio