Accidente rutiere pe drumurile covăsnene
Vinerea trecută, în jurul orei 13:20, pe raza localităţii Vâlcele a avut loc un accident rutier soldat cu rănirea gravă a unei persoane.
În urma cercetărilor s-a stabilit că un bărbat de 59 de ani aflat la volanul unui autoturism a acroşat un minor de 15 ani care se deplasa pe bicicletă, în aceeaşi direcţie de mers. În urma evenimentului biciclistul a suferit răni grave.
* * *
Un alt accident grav a avut loc la data de 3 octombrie 2015, în jurul orei 15:10, pe DN 2D în apropierea localităţii Ojdula.
Din cercetări a reieşit că şoferul de 49 de ani, aflat la volanul unui autoturism, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, a pierdut controlul asupra direcţiei şi a ieşit în afara părţii carosabile. În urma acestui eveniment şoferul a fost rănit grav. •
Alte două accidente rutiere, de această dată cu urmări uşoare, au avut loc la data de 4 octombrie.
În jurul orei 8:50, un bărbat de 39 de ani care conducea un autoturism pe DN 11, din direcţia Târgu Secuiesc către Braşov, nu a păstrat o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculul care circula în faţa sa, iar în încercarea de a evita impactul cu acesta, a ieşit în afara carosabilului unde s-a răsturnat. În urma evenimentului a rezultat rănirea uşoară a pasagerului de pe locul din dreapta-faţă, un bărbat de 50 de ani.
În urma testării cu aparatul etilotest s-a stabilit că şoferul de 39 de ani băuse înainte de a se urca la volan. Acesta avea o alcoolemie de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.
* * *
În jurul orei 14:00, pe DN 2D, în afara localităţii Ojdula a avut loc un alt accident. Din cercetări s-a stabilit că un tânăr în vârstă de 26 de ani care conducea o motocicletă, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, a pierdut controlul asupra direcţiei şi a căzut în afara carosabilului de la o înălţime de circa 12 m. Motociclistul a fost rănit uşor în urma acestui eveniment.
Poliţiştii recomandă atenţie sporită la circulaţia în condiţii de ceaţă
Ceaţa persistentă reprezintă un factor perturbator pentru circulaţia autovehiculelor, din cauza vizibilităţii scăzute. Ea este asociată şi cu posibilitatea întâlnirii unor porţiuni umede, care determină scăderea aderenţei pneurilor la suprafaţa părţii carosabile.
În aceste condiţii, obligaţiile conducătorilor de autovehicule ce rezultă din prevederile legale, respectiv, reducerea vitezei de deplasare şi folosirea luminilor de întâlnire, sunt menite să prevină producerea evenimentelor rutiere nedorite.
Atunci când autovehiculul este imobilizat, pe timp de ceaţă, din cauza unei defecţiuni, accident sau din orice altă cauză, prezenţa acestuia trebuie semnalizată atât prin lanternele de poziţie şi cele de avarie cât şi prin folosirea triunghiurilor reflectorizante.
Pentru a nu produce blocaje în trafic, recomandăm conducătorilor auto:
– Să nu depăşească coloana de autovehicule oprite la semafor;
– Să nu oprească sau să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;
– Să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de autovehiculul care îl precedă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte brusc;
– Să păstreze liber centrul intersecţiei;
– Să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public;
– Să respecte semnalele poliţiştilor rutieri.
Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.
(Biroul de Presa al IPJ Covasna)