Ştiri locale

Doi morţi şi 18 răniţi după ce un microbuz s-a răsturnat în Harghita; s-a declanşat codul roşu de intervenţie

Două persoane au decedat şi alte 18 sunt rănite, după ce microbuzul în care se aflau s-a răsturnat pe DN 15, între Borsec şi Tulgheş, fiind declanşat codul roşu de intervenţie, a anunţat purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciubotariu.

„E vorba de un microbuz cu 20 de persoane, răsturnat. Din primele date pe care le avem până în acest moment se pare că două persoane sunt decedate, un bărbat şi o femeie, patru în stare gravă, 14 răniţi uşor. S-a declanşat codul roşu de intervenţie. Se intervine cu opt echipaje de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, cinci ambulanţe SMURD, două autospeciale de descarcerare, de la Gheorgheni şi Topliţa. În sprijin de la ISU Neamţ avem două ambulanţe SMURD şi o autospecială de transport personal şi victime multiple şi de la Miercurea Ciuc a plecat o autospecială de transport victime multiple, cu punctul medical avansat”, a declarat Alina Ciubotariu.

Potrivit sursei citate, iniţial au reuşit să iasă din microbuz nouă persoane, iar 11 au rămas în interior, iar în acest moment doar femeia decedată se mai află încarcerată.

Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat că au fost alertate staţiile din Borsec, Bilbor, Topliţa şi Gheorgheni, de unde au plecat ambulanţele cu mai multe echipaje. Acesta a precizat că în zonă ninge, iar echipajele circulă cu dificultate.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a afirmat că, din datele preliminare, şoferul microbuzului a derapat, s-a lovit de un stâlp şi vehiculul s-a răsturnat pe o parte.

Victimele, cetăţeni moldoveni

Microbuzul răsturnat pe DN 15, între Borsec şi Tulgheş, în urma căruia două persoane au decedat şi mai multe au fost rănite, făcea curse regulate între Praga şi Orhei, în Republica Moldova, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip.

„E vorba despre un microbuz care se constituie ca şi cursă regulată pe relaţia Praga-Orhei (Republica Moldova). Vorbim despre şofer şi 19 pasageri. Două persoane decedate, sunt date aproximative, ambii cu vârsta de aproximativ 30 ani, sunt din Republica Moldova. (…) Din primele informaţii vorbim de neadaptarea vitezei la condiţiile meteo şi de drum, în zonă ningea, iar accidentul s-a produs pe un sector de drum în curbă”, a precizat Gheorghe Filip.

Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat că echipajele pe care le coordonează au transportat cinci pacienţi, din Republica Moldova, la Spitalul din Topliţa, iar un echipaj de prim ajutor transportă o mamă, care prezintă excoriaţii, şi pe copilul său, care este doar speriat, aceştia fiind din România. Cele cinci persoane prezintă politraumatisme şi acuză dureri la nivelul capului, toracelui, braţelor.

De asemenea, Peter Szilard a mai spus că alte opt persoane, care au leziuni minore, respectiv excoriaţii, au refuzat transportul la spital.

„În acest moment avem două persoane decedate şi 15 pacienţi răniţi. Opt au refuzat transportul la spital. Şapte au fost transportaţi la spitalul din Topliţa, şase cu leziuni şi copilul fără leziuni”, a precizat Peter Szilard.

Patru dintre pacienţii răniţi în accidentul de pe DN 15, dintre Tulgheş şi Borsec, sunt transferaţi la spitalele din Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş, a declarat directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Harghita, dr. Peter Szilard.

Potrivit sursei citate, trei dintre pacienţi, dintre care unul este intubat, sunt transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, iar unul la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş.

Cei patru pacienţi transferaţi prezintă traumatisme toracice şi craniene.

Alte trei persoane, dintre care un copil, au rămas la Spitalul din Topliţa, li se acordă îngrijiri medicale, dar nu se ştie în acest moment dacă vor fi internate.

Ceilalţi 11 pasageri, care au suferit doar escoriaţii şi au refuzat internarea, după ce au fost reevaluaţi de echipajele de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, vor rămâne, deocamdată, la sediul Primăriei din Tulgheş, unde li se asigură ceai, cafea şi hrană.

„Cei care au avut răni minore şi au refuzat internarea, o parte dintre ei sunt deja la Primărie, o parte îşi inventariază bagajele, pentru că aveau extrem de multe bagaje şi le transportăm tot la Primărie. Toţi vor veni la Primărie, aici au căldură, au ceai, cafea, li se asigură mâncare şi, inclusiv, dacă doresc să rămână peste noapte şi nu alt mijloc de transport, pentru că condiţiile de trafic sunt destul de grele, ninge abundent, atunci noi suntem pregătiţi să le asigurăm inclusiv cazare la pensiunile din zonă, ca să fie totul în regulă”, a declarat primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu.

Prefectul judeţului Harghita, Adrian-Jean Andrei, a fost anunţat despre accident şi a dat asigurări că s-au luat toate măsurile pentru acordarea primului ajutor victimelor şi transportarea lor la spital.

(Agerpres)

Foto: Informatia Harghitei

 

Publicitate
banner we radio