Ştiri locale

Un tânăr din Sfântu Gheorghe a pozat cardul colegului şi l-a folosit pentru cumpărături

 

La începutul acestei săptămâni, polițiștii din Sfântu Gheorghe au fost sesizați de către un bărbat de 47 de ani din municipiu despre faptul că, după ce și-a verificat contul bancar prin internet banking, a constatat că au fost efectuate mai multe tranzacții online din contul său personal, despre care acesta nu avea cunoștință, paguba creată astfel fiind în valoare de 5.200 de lei.

În urma acestei sesizări polițiștii au început imediat verificările, iar din investigațiile efectuate s-a reușit identificarea unui tânăr în vârstă de 25 de ani, bănuit de săvârșirea acestor fapte. În fapt, din cercetări a reieșit că tânărul, coleg de serviciu cu partea vătămată, a profitat de un moment de neatenție al acesteia și observându-i cardul bancar, l-a fotografiat și a folosit datele înscrise pe acesta pentru a efectua diferite operațiuni.

Publicitate

În cauză a fost întocmit un dosar penal, iar polițiștii desfășoară activități în vederea recuperării prejudiciului cauzat și tragerea la răspundere penală a făptuitorului. Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunilor de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic.

Pentru a nu cădea victime ale unor astfel de infracțiuni, polițiștii vă recomandă să fiți extrem de prudenți atunci când vine vorba de locul unde păstrați cardurile bancare. Există, acum, sisteme care permit efectuarea de plăți fără a mai fi necesară cunoașterea codului PIN, ci simplu, prin introducerea datelor existente pe card.

Păstrați cardurile astfel încât alte persoane să nu poată avea acces la acestea. De asemena, deși implică niște costuri suplimentare, se poate dovedi extrem de util să solicitați băncii dumneavoastră activarea unor servicii mobile-banking sau SMS Alert, prin care să puteți fi notificat, în timp real, prin sistem SMS, despre efectuarea oricărei tranzacții. În acest fel veți ști, cu exactitate, momentul în care se efectuează o operațiune fără ca dumneavoastră să aveți cunoștință și puteți să luați măsuri.

Dacă sunteți victima unei infracțiuni, nu ezitați să cereți sprijunul polițiștilor.

(IPJ Covasna)

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio