Meteo, Ştiri locale

A nins în judeţul Harghita! Jandarmii montani şi salvamontiştii recomandă turiştilor să poarte echipament adecvat

Primele ninsori din acest sezon, în judeţul Harghita, s-au înregistrat marţi în staţiunea Lacu Roşu şi în zona vârfului Harghita-Mădăraş, jandarmii montani şi salvamontiştii recomandând iubitorilor de natură să poarte echipament adecvat atunci când merg în drumeţie, întrucât temperaturile au scăzut foarte mult.

„În staţiunea Lacu Roşu ninge pentru prima oară în această toamnă. Jandarmii montani sunt la datorie. Vă recomandăm prudenţă, fie că vă aflaţi deja acolo, ori doriţi să plecaţi într-acolo, să vă asiguraţi că aveţi un echipament adecvat şi să nu vă aventuraţi în zone pe care nu le cunoaşteţi sau pe trasee turistice fără ca, în prealabil, să anunţaţi despre intenţia dumneavoastră, fie gazdele dumneavoastră, apropiaţii dumneavoastră ori jandarmii montani. În caz de nevoie apelaţi cu încredere autorităţile, sunând la SNUAU 112”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, Gheorghe Suciu.

Publicitate

La rândul său, şeful Serviciului Salvamont SalvaSpeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Ors, a declarat că marţi s-a înregistrat prima ninsoare din acest sezon şi pe Vârful Harghita-Mădăraş şi recomandă celor care doresc să plece pe munte să aibă haine de schimb, întrucât există risc de hipotermie.

„Zăpada e umedă, ca un fel de lapoviţă şi cei care se află pe munte se pot uda şi pot intra în hipotermie, mai ales că sus temperaturile sunt ca în timpul iernii. De aceea, e bine să aibă la ei haine de schimb, pentru evitarea hipotermiei. În plus, e important să se intereseze despre starea vremii înainte de a porni la drum şi să evite plecarea pe munte dacă nu este neaparat necesar”, a spus Fekete Ors.

Potrivit site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în noaptea de luni spre marţi, în judeţul Harghita, temperaturile minime înregistrate au fost de 0,4 grade Celsius la Miercurea Ciuc, 1,5 grade la Topliţa, 2,8 la Joseni, iar la staţia de munte Bucin, mercurul a arătat minus -0,8 grade.

(Agerpres)

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio