Ştiri locale

A început sezonul căpușelor! 3 pacienți cu Lyme și alți 2 cu encefalită, tratați în acest an la Spitalul Județean Sfântu Gheorghe

Douăsprezece persoane s-au prezentat în ultima lună la Urgențele Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe prezentând mușcături de căpușă, cel mai tânăr pacient având doar un an, potrivit reprezentanților unității medicale, care au transmis într-o postare pe Facebook o serie de recomandări pentru populație.

Potrivit acestora, căpușele pot purta bacteria Borrelia, transmițând boli grave precum Lyme, encefalita sau febra recurentă, și deși nu toate căpușele sunt infectate, de la începutul acestui an 3 pacienți cu boala Lyme și 2 pacienți cu encefalită au fost tratați la Spitalul din Sfântu Gheorghe.

„Odată cu încălzirea vremii, căpușele își fac tot mai simțită prezența în natură, astfel că ieșirile la iarbă verde pot veni la pachet cu o serie de neplăceri, dacă nu ne protejăm atât pe noi, cât și pe copiii și animalele noastre de companie. În ultima lună, 12 persoane s-au prezentat Urgența spitalului nostru după ce au fost mușcate de căpușe, cel mai tânăr pacient având doar un an. Căpușele pot purta bacteria Borrelia, transmițând boli grave precum Lyme, encefalita sau febra recurentă, și deși nu toate căpușele sunt infectate, în acest an colegii noștri au tratat 3 pacienți cu boala Lyme și 2 pacienți cu encefalită”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului.

Cele mai expuse sunt persoanele care merg în parcuri, păduri sau în locuri cu multă vegetaţie, iar medicii recomandă, printre altele, ca atunci când ieșim în natură să ne protejăm purtând pantaloni și bluze cu mâneci lungi dar deschise la culoare, și să utilizăm spray-uri repelente.

„Evitați zonele cu vegetație și umiditate crescută. Când mergeți la grătar/iarbă verde, utilizați spray-uri repelente și purtați pantaloni și bluze cu mâneci lungi, deschise la culoare. După fiecare ieșire în natură, verificați dacă atât voi cât și copiii și animalele voastre de companie prezintă semne de mușcătură de căpușă. Dacă descoperiți că ați fost mușcați, extrageți căpușa cu grijă, cu ajutorul unei pensete cu vârf subţire, în unghi. Penseta se fixează cât mai aproape de înțepătură, se trage lent, uniform și cât mai drept, fără a învârti sau strivi corpul căpușei, pentru ca aceasta să nu își elibereze secrețiile în rană. Dezinfectați bine zona și aplicați o soluție antiseptică. Nu folosiți căldură sau diferite substanțe pentru a neutraliza căpușa, deoarece aceasta se poate adânci în piele. În cazul în care căpușa este adânc înfiptă în piele prezentați-vă cu încredere la Urgență pentru îngrijiri de specialitate! ”, se mai arată în postare.

În caz de mușcătură, îndepărtarea precoce a căpuşei este importantă pentru reducerea riscului de dezvoltare a bolilor transmise de acestea.

În lume există sute de specii de căpușe, iar în România au fost identificate 30, însă doar câteva transmit boli oamenilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio