
A început construcția viitorului centru balneoclimateric din Covasna. Lucrările se vor încheia în 2025
Autoritățile locale din stațiunea Covasna au anunțat că au fost demarate lucrările de construcție a viitorului centru balneoclimateric multifuncțional, care va fi realizat cu finanțare din partea Companiei Naționale de Investiții (CNI). Autorizația de construcție a fost emisă la finalul lunii martie, iar termenul de finalizare este de 24 de luni, complexul urmând să fie inaugurat în 2025.
Contractele de proiectare și execuție a lucrărilor au fost câștigate de un consorțiu de firme din Cluj-Napoca, respectiv S.C. SDC Proiect SRL (proiectantul general) și a S.C. KÉSZ Construcții România SRL (executantul).
Primarul stațiunii Covasna, Gyerő József, a declarat că demararea lucrărilor era așteptată de multă vreme, iar odată finalizată, viitoarea construcție ar urma să devină „o perlă a turismului covăsnean”. La întocmirea studiului de fezabilitate, investiția a fost estimată la peste 56 de milioane de lei, însă costurile au fost ajustate între timp, potrivit edilului.
„S-a modificat doar soluția tehnică de realizare a fundațiilor, inițial a fost prevăzut un anumit tip de fundație, iar acum s-a modificat la nivelul proiectului tehnic în fundații pe piloni la o adâncime de circa 20 de metri. Acest lucru a atras și anumite cheltuieli suplimentare, au fost niște ajustări de preț. Inițial, valoarea obiectivului s-a ridicat la circa 12 milioane de euro, dar au fost ajustări în plus, s-au majorat și suprafețele tehnice, față de cele prevăzute în Studiul de fezabilitate. Toate aceste modificări au fost avizate de către CNI, fiindcă ei finanțează acest obiectiv. Obligația noastră este să viabilizăm tot amplasamentul, să aducem la fața locului toate utilitățile: apă, gaz, canalizare menajeră, curent electric, inclusiv apa minerală și gazul mofetic. Este o sarcină destul de mare pentru noi, dar încercăm să facem față. Trebuie să îndeplinim aceste obligații până la momentul recepției, la terminarea lucrărilor”, ne-a spus primarul Gyerő József.
Conform contractului de proiectare, lucrările ar fi trebuit să fie demarate la finalul lunii martie a acestui an, însă au fost amânate din motive birocratice, astfel că, cel mai probabil, și termenul de finalizare stabilit inițial – 30 martie 2025 – va fi decalat cu câteva luni.
„În momentul emiterii ordinului de începere, constructorul mai avea de obținut anumite avize și acorduri suplimentare. Pe de altă parte, au durat foarte mult elaborarea Proiectului tehnic și modificarea Devizului general al lucrării. Acum circa două săptămâni au fost obținute toate avizele și acordurile care lipseau, iar firma s-a apucat de treabă. Mă bucur foarte mult că am ajuns în acest stadiu al proiectului (…) Cu siguranță termenul de finalizare a lucrărilor se va decala. În momentul în care s-a semnat contractul de proiectare și execuție s-a prevăzut un termen, dar partea de proiectare a durat mai mult decât ce s-a prevăzut inițial, și nu din vina proiectantului sau a executantului, ci datorită unor modificări care au survenit ca urmare a unor evaluări la fața locului, cu privire la natura terenului de fundare, și de aici au intervenit alte probleme care trebuiau rezolvate. Din această cauză, construcția nu a putut să demareze în martie, așa cum a fost prevăzut”, a explicat primarul.
Complexul balneoclimateric este un vis mai vechi al autorităților locale, care și-au anunțat intenția de a începe aceste lucrări încă din 2019. Cu toate acestea, potrivit edilului, de-a lungul timpului o parte dintre locuitorii stațiunii s-au arătat sceptici față de realizarea acestui obiectiv.
„Oamenii de rând, care nu au cunoștință despre toată procedura prealabilă începerii construcției efective, neștiind câtă procedură administrativă și tehnică este, zic că doar promiți, dar în momentul în care văd că ai băgat sapa în pământ încep și te cred. Noi tot vorbeam despre această investiție, lucram în colaborare cu CNI-ul, cu proiectantul, dar oamenii n-au văzut acest lucru. Nu din rea voință, dar erau sceptici. În momentul în care vor vedea lucrările la fața locului o să fie optimiști. Acolo este un șantier, deci nu recomand să se intre în perimetru fără acordul executantului, plus că sunt și niște norme de protecția muncii. Oamenii sunt curioși, de asta zic că trebuie să respecte regimul de șantier al amplasamentului, le recomand să nu meargă la fața locului pentru că se lucrează, este și solicitarea firmei executante”, a mai spus primarul, potrivit căruia, investiția ar urma să contribuie şi mai mult la dezvoltarea oraşului şi a turismului în zonă.
Gândit pentru a pune în valoare cele 3 elemente primordiale: pământ, apă și aer
Conform proiectului, centrul wellness ar urma să se întindă pe o suprafață de aproximativ trei hectare în apropierea pârtiei de schi a stațiunii și va cuprinde, printre altele, un ștrand, bazine interioare și exterioare, spații de alimentație publică și de agrement, terenuri de sport și de joacă pentru copii, o zonă de SPA și wellness, saune, hidromasaj, camere pentru masaj și relaxare.
Terenul va fi împărţit în două parcele de două, respectiv un hectar, pe prima urmând să fie construit centrul balnear, iar pe suprafața de un hectar va fi construit un hotel cu o capacitate de peste o sută de locuri, cu acces pentru clienţi către centrul balnear.
Conform autorităților locale, clădirea şi amenajările propuse ar urma să contribuie la valorificarea cadrului natural, punând în valoare relieful şi priveliştea oferită de amplasament. Complexul va valorifica factorii terapeutici naturali de care dispune staţiunea (apa minerală, gazul mofetic şi aerul puternic ionizat), proiectul punând accent pe elementele primordiale, respectiv pământul, apa și aerul.
Odată deschis, centrul wellness va oferi locuri de muncă pentru 60 de persoane, numărul angajaților urmând să fie suplimentat cu încă 14 în perioada sezonului estival (4 luni pe an).
(Ioana Ardeleanu)