Ştiri locale

A fost modificat Codul Muncii: funcționarii publici vor putea munci de la distanță. Prefectul Ráduly István: „Eu nu încurajez niciun primar să facă o asemenea discriminare; iese scandal între angajați”

Legea nr. 283/2022 care modifică simultan Codul Muncii și Codul Administrativ, intrată în vigoare la începutul săptămânii trecute, și care le-ar permite funcționarilor publici să muncească de la distanță, nu poate fi aplicată în forma actuală fără digitalizarea instituțiilor publice, este de părere prefectul județului Covasna, Ráduly István.

În opinia sa, la ora actuală foarte puține instituții ar putea lua decizia de a pune în aplicare aceste noi prevederi.

Publicitate

„Legea era așteptată de salariați, și mai puțin, cred eu, de către angajatori. Aceste modificări lărgesc, de fapt, drepturile salariaților, dar aplicabilitatea prevederilor legii trebuie pusă foarte bine la punct. Persoanele care lucrează în administrația publică locală sau la instituții ale statului pot solicita în scris să își desfășoare activitatea de acasă timp de 5 zile pe lună. Ca să pui în aplicare această prevedere, trebuie să ai și niște normative, sau cel puțin trebuie schimbate contractele colective și individuale de muncă, dar mai ales regulamentul intern al fiecărei instituții publice. Legea este foarte bună, dar am niște rețineri. La nivelul Uniunii Europene sunt directive europene, dar noi, la nivelul autorităților publice locale, nu prea avem o bază de date digitalizată. Dacă ești funcționar public sau personal contractual în cadrul instituțiilor publice, trebuie să ai acces la această bază digitală, de unde poți să preiei niște date necesare rezolvării diferitelor situații, fie că e vorba despre o petiție simplă, sau o speță administrativă. Cred că la ora actuală foarte puțini vor fi cei care vor aplica această prevedere”, a explicat  Ráduly István.

„Eu nu încurajez niciun primar să facă o asemenea discriminare; iese scandal între angajați”

Întrebat care ar fi atribuțiile pe care un funcționar public din cadrul Prefecturii le-ar putea îndeplini prin telemuncă, prefectul a precizat că în prezent acestea nu prea există. În ceea ce privește alte instituții, cum ar fi primăriile, spre exemplu, acesta este de părere că deși un anumit procent dintre angajați ar putea munci de la distanță, o asemenea măsură nu ar trebui încurajată întrucât alți salariați s-ar putea simți discriminați.

„Nu am dreptul să vorbesc în numele primarilor, dar am experiență și vă spun că, într-adevăr, din totalul angajaților dintr-o primărie cam 30% ar putea să lucreze de acasă, dar eu nu încurajez niciun primar să facă o asemenea discriminare, pentru că iese scandal între angajați. O contabilă niciodată nu poate lucra de acasă, secretarul general, referentul agricol la fel (…) Cred că este nevoie să așteptăm apariția normelor de aplicare deoarece telemunca mi se pare dificil de aplicat la un loc de muncă în care cetățenii solicită zilnic documente vechi, nedigitalizate. În același timp, în cazul home office-ului, unde angajatul lucrează de acasă, este foarte greu de garantat păstrarea secretului de serviciu”, a mai spus Ráduly István.

Pe lângă opțiunea ca funcționarii publici să lucreze de la distanță, noile prevederi, care au intrat în vigoare pe 17 octombrie, reglementează concediul de îngrijitor, oferindu-le angajaților posibilitatea de a beneficia de zile libere pentru îngrijirea unei rude bolnave.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio