
A fost lansat programul de minimis pentru IMM-urile din Sfântu Gheorghe. Cererile se depun exclusiv online
Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna a anunțat lansarea înscrierilor în programul de ajutor de minimis prin care Primăria Sfântu Gheorghe returnează firmelor din municipiu o parte din impozitul pe clădiri. În acest an, regulamentul de acordare a ajutorului a fost modificat pentru a putea fi mai uşor de accesat.
Cererile de finanţare se depun exclusiv online, pe site-ul CCI Covasna (AICI), până pe 15 octombrie la miezul nopții, iar cererile de tragere vor fi depuse după aprobarea cererii de finanțare, cel târziu până pe 30 noiembrie.
Solicitanții trebuie să aibă un cont de utilizator pe site-ul CCI Covasna, care poate fi creat accesând secțiunea „Acces intranet” din colțul dreapta-sus, pe prima pagină a site-ului. După crearea contului de utilizator, pot fi parcurse etapele pentru depunerea cererii de finanțare și, ulterior, a cererii de tragere.
„Având în vedere că depunerea documentelor se face online, trebuie să avem certitudinea că acestea sunt conforme cu originalul. Pentru acest lucru, toate documentele vor trebui semnate electronic pentru conformitate cu originalul. Ca regulă generală, orice document semnat olograf (de mână) de către cei vizați va fi, în mod obligatoriu, semnat electronic pentru conformitate de către reprezentantul legal sau de către un împuternicit (modelul de împuternicire se regăsește în platforma online). Răspunderea verificării concordanței dintre documentele originale și cele depuse online revine celui care semnează electronic documentele depuse. Suntem conștienți că nu toți solicitanții au reprezentanți legali care dispun de semnătură electronică/stăpânesc mediul online. Tocmai de aceea, am prevăzut și posibilitatea de a împuternici pe cineva în vederea semnării electronice a documentelor (de ex. toți solicitanții au un contabil, iar toți contabilii dispun de semnătură electronică). De asemenea, suntem conștienți și de faptul că nu toți solicitanții au reprezentanți legali care vor să se ocupe personal de solicitarea finanțării, tocmai de aceea am prevăzut și posibilitatea de a împuternici pe cineva în vederea obținerii finanțării”, transmit reprezentanții CCI Covasna.
Persoanele interesate pot găsi mai multe informații despre procesul de depunere a cererilor (inclusiv articole de lege, formulare și documentele necesare) pe site-ul instituției (AICI).
Pentru întrebări sau probleme legate de procesul de aplicare, solicitanții pot contacta reprezentanții CCI Covasna:
- Edler András-György – 0733 558 487 / presedinte@ccicov.ro (probleme tehnice ale platformei)
- Császár Miklós – 0755 085 840 / externe@ccicov.ro (informații despre program)
- Buksa Árpád – 0755 085 841 / interne@ccicov.ro (informații despre program)
Prin intermediul programului, iniţiat în anul 2013, firmele pot recupera anual până la 33,33% din impozitul pe clădiri, iar dacă îndeplinesc anumite condiţii, suma poate ajunge la 66,66%.
Banii recuperaţi pot fi utilizați pentru aproape orice cheltuială legată de afacere, cum ar fi: plata dobânzilor aferente creditelor sau contractelor de leasing, reabilitarea clădirilor, amenajarea spaţiilor verzi, participarea la târguri şi expoziţii, efectuarea de studii de piaţă, achiziţionarea de echipamente IT, realizarea de pagini web, introducerea sistemelor de standardizare şi certificare a calităţii, servicii de consultanţă, achiziţionarea de mobilier pentru dotarea spaţiilor comerciale, de producţie şi servicii, precum şi pentru protejarea mărcilor comerciale şi brevetelor de invenţie.
În acest an, programul a fost lansat cu aproape o lună și jumătate mai repede, comparativ cu edițiile precedente, cererile de finanţare putând fi depuse începând cu data de 1 aprilie (față de 19 mai).
(Ioana Ardeleanu)
