Ştiri locale

A fost aprobată documentația necesară pentru extinderea Muzeului Național Secuiesc

Consiliul Județean Covasna a aprobat Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție şi a indicatorilor tehnico-economici pentru extinderea imobilului Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, închis în data de 1 ianuarie a acestui an pentru reabilitare și modernizare.

Potrivit documentației, scopul investiției este „realizarea unei incinte mai ample, amenajate pentru a completa necesarul de spații ale Muzeului”, respectiv reglementarea unei suprafețe de teren de 3399 mp, în vederea amenajării unui ansamblu de construcții și amenajări urbane, „un spațiu urban puternic personalizat care să concentreze interesul pentru activitatea muzeistică și care să permită organizarea de evenimente speciale”.

Publicitate

Lucrările vor fi executate de o firmă din Oradea, iar valoarea totală a acestei investiții este de 18.343.852 lei fără TVA, din care 12.661.315 lei reprezintă lucrări de construcții și montaj.

Contractul pentru reabilitarea Muzeului Naţional Secuiesc a fost semnat în luna iulie a anului trecut, după doi ani de la obţinerea finanţării prin Programul Operaţional Regional, deoarece la primele patru licitaţii nu s-a prezentat nicio firmă interesată.

Proiectul vizează, printre altele, îmbunătăţirea infrastructurii clădirilor, mărirea spaţiului expoziţional, inclusiv prin crearea unor depozite vizitabile şi introducerea în circuit a turnului corpului principal, crearea unui spaţiu destinat pedagogiei muzeale şi a unui magazin de suveniruri, dar şi reamenajarea parcului în vederea organizării de evenimente publice.

Complexul muzeal a fost construit în anul 1912, ultimele lucrări fiind făcute în anii 1980, însă niciodată nu a trecut prin reparaţii capitale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio