Ştiri locale

A fost aprobat Proiectul tehnic pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat Proiectul tehnic pentru reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, investiția urmând să fie realizată din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Clădirea din str. Lalelei nr. 1 a fost construită în anul 1995 și nu a trecut niciodată prin reparații capitale. Potrivit autorităților locale, tencuiala fațadelor exterioare este cea inițială, nefiind refăcută, izolația termică este mult sub valorile minime obligatorii conform reglementărilor în vigoare, sistemul utilizat pentru încălzirea clădirii este vechi și neeficient energetic, uşile interioare şi exterioare sunt degradate, pereții exteriori ai clădirii necesită izolare termică, iar acoperișul trebuie, la rândul lui, reabilitat, fiind cel montat inițial.

De asemenea, instalația electrică, cea termică, rețeaua de apă şi canalizare sunt învechite, pardoseala din camere și de pe coridoare este uzată, grupurile sanitare sunt într-o avansată stare de degradare, iar casa scării şi scările exterioare necesită și ele reabilitare.

„Măsurile de reabilitare termică şi de creştere a eficienței energetice asupra clădirii, precum și lucrările de modernizare a şcolii, vor asigura un echilibru al performanțelor şi a costurilor acesteia, avându-se în vedere realizarea unei calități care să satisfacă cerințele utilizatorilor în condiții de calitate, îmbunătățirea performanțelor de izolare termică a elementelor de construcție care delimitează spațiile încălzite de exterior, precum şi creşterea eficienței energetice a instalațiilor”, se arată în documentația aprobată de consilierii locali.

Conform aceleiași surse, valoarea maximă a finanțării nerambursabile este de peste 11,6 milioane de lei (cu TVA), din care peste 9,7 milioane de lei reprezintă cheltuielile eligibile din PNRR, iar valoarea TVA aferentă acestora din urmă depășește 1,8 milioane de lei. Totodată, valoarea cheltuielilor neeligibile în cadrul proiectului se ridică la peste 8,2 milioane de lei (fără TVA).

Lucrările vor include, printre altele, izolarea termică a clădirii, înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare și interioare, reabilitarea iluminatului și instalațiilor electrice, montarea de panouri solare fotovoltaice, schimbarea conductelor de apă, canalizare și de distribuție a agentului termic, schimbarea radiatoarelor, modernizarea grupurilor sanitare, refuncționalizarea clădirii, inclusiv a subsolului, în vederea îmbunătățirii funcționalității şi crearea unor spații noi, respectiv refuncționalizarea subsolului cu săli de clase.

Tot în cadrul proiectului, vor fi amplasate două stații de încărcare pentru vehicule electrice (cu putere peste 22 kW) cu două puncte de încărcare per stație.

Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio