
„A doua șansă” pentru peste 320 de adulți din județul Covasna care au abandonat școala. „Avem familii unde copiii vin dimineața, iar bunicii și părinții fac ore după-masa”
Pentru 324 de adulți din județul Covasna, o parte dintre ei trecuți bine de a doua tinerețe, anii de școală abia acum încep. Un proiect european demarat în ianuarie 2021, printr-un parteneriat între Inspectoratele Școlare Covasna și Harghita, le-a oferit o nouă șansă la educație, iar acum învață cot la cot cu copiii și chiar nepoții lor.
Spre exemplu, la Școala Gimnazială „Gödri Ferenc” din Sfântu Gheorghe, mama, tatăl şi fiica lor merg împreună la activităţile din cadrul proiectului, iar un bunic şi o bunică sunt incluşi în cursurile REAL, în vreme ce nepotul merge la şcoală dimineața. Există situaţii în care cupluri, soţ şi soţie, urmează cursurile împreună, dar cele mai multe cazuri sunt acelea în care părinţii merg la activităţile din proiect după-masa, iar copiii lor sunt la aceeași şcoală, dar dimineața.

În cadrul proiectului „REAL- Şcoala deschisă pentru toate vârstele” sunt implicate, în prezent, 9 școli covăsnene, cele mai multe – 3 la număr – în municipiul Sfântu Gheorghe. În total, 13 grupe de elevi adulți, care au părăsit timpuriu școala și nu și-au finalizat educația obligatorie, beneficiază de programe de tip „A doua şansă”. Cel mai vârstnic beneficiar avea 65 de ani când s-a reîntors în băncile școlii.
„Vrem să le arătăm că școala poate fi altfel decât era pe vremea lor”
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Covasna, pe parcursul anului trecut, 68 de cursanți din județul Covasna au finalizat învățământul primar şi au obţinut o diplomă de absolvire, având, astfel, șansa de a fi integrați cu mai mare ușurință pe piața muncii.
„În județul nostru, în prezent sunt 324 de beneficiari ai acestui program, dar încă nu s-au încheiat înscrierile pentru că programul continuă. Semestrul 3 se va încheia în aprilie, iar pentru următorul semestru se mai pot înscrie cursanți, respectiv la Întorsura Buzăului se va derula anul 4 la învățământul secundar inferior și se vor mai putea înscrie și acolo (…) Avem 13 grupe în total, cea mai vârstnică persoană a avut la momentul începerii proiectului 65 de ani, dar am avut și solicitanți în vârstă de 67 de ani, pe care nu am putut să îi înscriem pentru că există o limită stabilită în Ghidul aplicantului. Avem familii unde bunica, părinții și copiii sunt în acest program, în unele cazuri copiii vin dimineață și părinții după-masă. În cazul lor, școala se desfășoară diferit, noi aplicăm mai multe metode specifice educației adulților, deci orele nu sunt chiar ca la clasa I dar, într-un fel, cu ei merge mai ușor pentru că au altă motivație, sunt conștienți ce au pierdut. Intenția noastră este să le arătăm că școala poate fi altfel decât era pe vremea lor când, din diferite motive, au abandonat”, ne-a explicat inspectorul școlar pentru minorități Bokor Attila, coordonatorul programului în județul Covasna.
Pentru a fi motivaţi să participe activ la cursuri, ateliere și diferite concursuri, dar și pentru a nu abandona din nou școala, cursanții au primit piese vestimentare, produse de igienă personală, rechizite și chiar subvenţii de 500 lei după fiecare nivel de școlarizare absolvit.
„Pe parcurs au primit și stimulente financiare, haine, produse de igienă, s-au organizat o grămadă de concursuri și ateliere tematice unde au fost premiați (…) Aici, cel mai important lucru a fost că uneori au participat la școală familii întregi. La Gödri Ferenc, de exemplu, au venit bunica, fata și nepoata, adică erau două în clasa a doua și cealaltă în clasa a IV-a, și așa mai departe”, ne-a explicat inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre.
În județul Covasna programul se derulează în școlile gimnaziale „Ady Endre”, „Gödri Ferenc” și „Néri Szent Fülöp” din Sfântu Gheorghe; „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului; „Bartha Károly” din Boroșneu Mare; „Jancsó Benedek” din Ghelința; „Kálnoki Ludmilla” din Valea Crișului; „Tatrangi Sándor” din Ozun și Școala Gimnazială Zăbala.
„Avem 9 școli din județ: 3 din Sfântu Gheorghe unde avem câte o grupă la nivel primar; una la Valea Crișului unde avem o singură grupă; la Ozun sunt două grupe, dintre care una funcționează la Lisnău; la Zăbala, Boroșneu Mare și Ghelința avem câte o grupă, iar la Întorsura Buzăului avem în total 4 grupe, dintre care una la învățământul primar, două la secundar inferior – anul 3, urmează să intre în aprilie în anul 4, și tot la nivel secundar inferior avem o a 4-a grupă care este la nivelul 3. La nivel primar avem câte un profesor pentru fiecare grupă, deci 9 la număr, și avem un profesor de limba engleză care merge pe rând la fiecare grupă, pentru că în total sunt 32 de ore pe semestru. La învățământul secundar inferior avem 18 cadre didactice, pentru că acolo se merge pe specialitate”, ne-a explicat inspectorul școlar Bokor Attila.
Colegi de școală cu propriii lor copii
Pentru mulți dintre beneficiari, cursurile au pornit de la stadiul de alfabetizare, pentru că nu știau nici măcar să scrie și să citească, iar acum chiar copiii lor sunt cei care îi ajută la teme. Una dintre cursante, mamă a doi copii – o fetiță în clasa pregătitoare și un băiat în clasa a patra – spune că a revenit la școală pentru că nu-și putea ajuta copiii la teme. La vremea ei, a finalizat două clase însă a fost nevoită să abandoneze după ce toți colegii ei au renunțat la școală neavând posibilitatea să facă naveta într-un alt sat. Acum, femeia învață cot la cot cu copiii ei și se ajută atunci când au nevoie.
„Pentru copii m-am întors la școală, pentru că nu puteam să-i ajut la teme. Copiii mă întrebau lucruri și eu n-am putut să-i ajut. Acum lucrez altfel cu fetița mea, citesc eu ceva, apoi ea, și eu învăț de la ea, și ea de la mine”, a povestit cursanta pentru Școala9.ro.
Potrivit Ministerului Muncii, rata șomajului în județul Covasna depășea media pe țară (3,09) în luna ianuarie a acestui an, în evidențe fiind trecuți peste 5.500 de șomeri (o rată a șomajului de 4,65).
Din totalul șomerilor de la nivel național, peste 240.000, o treime este formată din cei care au terminat doar patru clase sau nu au fost deloc la școală, și o altă treime o reprezintă cei care au făcut doar gimnaziul.
Inspectorul școlar Bokor Attila a explicat că ideea proiectului a pornit tocmai de la acest fenomen.
„Când treceam prin fața Primăriei erau mereu 2-3 persoane care mă rugau să le scriu eu cererile sau să le explic ce scrie pe adresele primite de la diferite instituții. În prezent, numărul lor s-a mai redus față de acum zece ani, și sunt tot mai multe persoane care au absolvit măcar 4 clase la noi”, a explicat Bokor Attila.
La Sfântu Gheorghe, cursanții celor 3 școli partenere în proiect vor absolvi clasa a 4-a în luna aprilie, modulele programului „A doua șansă” având fiecare câte 24 de săptămâni (câte 16-20 de ore / săptămână).
Proiectul REAL este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, şi are o valoare de peste 9,5 milioane de lei, perioada de implementare fiind de 36 de luni (01.01.2021 – 31.12.2023).
(Ioana Ardeleanu)
Foto: scoala9.ro
