
A crescut numărul cazurilor de violenţă domestică în judeţul Covasna
Violenţa domestică rămâne una dintre cele mai grave probleme ale României. Nu există nicio scuză pentru violenţă, fie că vorbim de abuz fizic, emoțional sau financiar. Cu toate acestea, la fiecare 30 de secunde, o femeie este bătută de partenerul ei, iar 3 din 10 românce declară că au fost agresate fizic, verbal sau psihic începând cu vârsta de 15 ani.
Peste 40 ordine de protecţie provizorii au fost emise de poliţiştii covăsneni în prima jumătate a acestui an, în baza legii care vizează reducerea agresiunilor domestice, cifra fiind în creştere faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele IPJ Covasna.
Au scăzut, în schimb, cazurile de încălcare a măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie.
Astfel, dacă în prima jumătate a anului 2019 au fost emise 27 de ordine de protecție și s-au înregistrat 13 infracțiuni de încălcare a măsurilor; în primele 6 luni ale acestui an au fost emise 43 de ordine de protecție și s-au înregistrat 10 infracțiuni de încălcare a măsurilor dispuse.
Victimele violenței domestice pot beneficia de protecție și cazare în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgență din cadrul DGASPC Covasna, respectiv în cadrul Azilului de noapte pentru persoane fără adăpost al Serviciului de Ajutor Maltez – filiala Sfântu Gheorghe.
De asemenea, din luna martie a anului trecut, în judeţul Covasna funcţionează o echipă mobilă de intervenţie urgentă în cazurile de violenţă domestică, printre atribuţii fiind şi aceea de a asigura cazarea agresorului, dacă acesta este evacuat din locuinţă şi solicită în prealabil să i se găsescă un loc unde să stea temporar.
Potrivit legii, atât victimele violenţei domestice cât şi agresorii pot beneficia de consiliere psihologică gratuită.
(Ioana Ardeleanu)