Ştiri locale

98% din personalul TAM, vaccinat anti-Covid. Managerul Teatrului: „A meritat? Cu siguranță! Suntem cu toții sănătoși, nu avem niciun deces și nimeni nu a făcut vreo formă gravă a bolii!”

Pandemia Covid-19 a afectat toate domeniile, iar printre cele mai afectate de măsurile restrictive au fost instituțiile de cultură care fie au fost nevoite să pună lacătele pe uși, fie să lucreze la capacitate redusă.

Cu toate acestea, Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe s-a adaptat și a găsit mereu metode de a rămâne în contact cu spectatorii, fiind și printre primele instituţii teatrale din lume care au prezentat spectacole în realitatea virtuală, introducând platforma www.teatruVR.ro.

Publicitate

„Nu am considerat că ne sacrificăm. Suntem artiști, nu cadre medicale!”

Activitatea instituției nu a fost blocată complet, iar spectacolele s-au jucat cu public, chiar și la capacitate redusă, cu respectarea măsurilor anti-pandemie, fiind organizate chiar și turnee în străinătate. Toate acestea, spune conducerea TAM, au fost posibile datorită faptului că rata de vaccinare în rândul angajaților și colaboratorilor este de 98%.

„Din martie, deja, întreg personalul considerat esențial a avut posibilitatea vaccinării prioritare. Încă de atunci avem un grad de vaccinare pe instituție de 98%! Nu ne-a obligat Statul, nu am considerat că ne sacrificăm, nu ne-am băgat în discuții medicale sau conspiraționiste, suntem artiști, nu cadre medicale! Am făcut cu toții acest gest absolut normal din dorința de a ne proteja atât pe noi înșine, cât și pe cei din jur. Faptul că am făcut acest pas atât de devreme ne-a ajutat să funcționăm bine și în perioada care a urmat. Cu toate că ne știam oarecum în siguranță, am respectat toate procedurile de protecție impuse: mască, dezinfectare, măsurat temperatură. Mai mult, am dezinfectat sala cu ozon, am spălat husele scaunelor cu detergent antibacterian, am testat la primul simptom chiar și persoanele vaccinate. Cum a fost cineva depistat pozitiv, cum se izola instant fără să își pună colegii în pericol”, a scris managerul Teatrului, Anna Maria Popa, într-o postare pe Facebook.

Ea a mai transmis că deși perioada scursă de la debutul pandemiei în România a fost una dificilă și solicitantă, având în vedere restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii infecțiilor, decizia angajaților de a se imuniza într-un procent atât de mare „a meritat”, întrucât aceștia nu au avut forme grave ale bolii și nici nu s-au înregistrat decese.

„Ne-a fost ușor? Nici vorbă! A fost greu, solicitant, trăim de mai bine de un an cu nervii întinși la maxim! A meritat să ne vaccinăm? Cu siguranță! Suntem cu toții sănătoși, nu avem niciun deces și nimeni nu a făcut vreo formă gravă! Știind contextul teatrului nostru, și publicul s-a simțit în siguranță să vină la spectacole. Când știi că instituția la care mergi este în regulă și respectă normele impuse, ai și tu chef să te implici și să respecți ce ți se cere, așa se întâmplă într-o comunitate unită unde fiecare individ înțelege importanța faptelor sale, nu doar pentru sine, ci și pentru cei din jur. Nu am atacat și nu am jignit! Am încercat mereu să fim noi cei care, poate, prin puterea exemplului schimbăm mentalități”, a mai scris Anna Maria Popa.

În prezent, 40 din cei 42 de angajați ai teatrului din Sfântu Gheorghe sunt vaccinați împotriva Covid-19, iar de la începutul pandemiei mai puțin de 10 din totalul lor au fost infectați, toți având forme ușoare ale bolii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio