Ştiri locale

90% dintre copiii de clase primare din Sfântu Gheorghe au diferite forme de platfus

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, împreună cu consilierii locali Kondor Ágota și Magyarosi Imola și cu fizioterapeutul Magyarosi Orsolya au prezentat în cadrul unei conferințe de presă comune rezultatele programului „Csíki Sándor” lansat în luna mai și planurile de viitor.

Programul „Csíki Sándor” se concentrează pe postura corectă și pe coordonarea mișcărilor. În cadrul acestui program, denumit după profesorul de educație fizică laureat Pro Urbe în Sfântu Gheorghe, 16 fizioterapeuți au evaluat în perioada mai-iunie mișcarea și postura a 2.202 elevi de clase primare din 12 unităţi de învăţământ din Sfântu Gheorghe și le-au făcut recomandări părinților, dacă a fost cazul.

Publicitate

Primarul Antal Árpád le-a mulțumit participanților la program și a subliniat că acesta va fi continuat. „Din nefericire, ritmul rapid al vieţii noastre nu înseamnă să alergi pe stradă, pe terenul de sport sau în pădure, ci să stai stresat în fața calculatorului și a ecranului TV. Vrem să schimbăm acest lucru, pentru că noi considerăm că rolul administrației locale nu este doar de a turna betoane, ci și de a încerca să aibă grijă de comunitate, de oameni și de copii”, a spus Antal Árpád.

Consilierul local Kondor Ágota a subliniat faptul că acesta este un program preventiv, al cărui grup țintă principal sunt copiii, deoarece tocmai pentru această categorie de vârstă se poate vorbi despre prevenție: „Îi sunt recunoscătoare profesorului Csíki Sándor, care de-a lungul vieții sale a considerat întotdeauna foarte important să îi învețe pe copii postura și mișcarea corectă. Am dori să folosim rezultatele acestui program pentru a sensibiliza părinții și profesorii cu privire la aspectele la care ar trebui să fie atenți pentru a preveni apariția unei probleme la copii. E important şi să depistăm eventualele probleme cât mai devreme posibil, astfel încât aceștia să poată solicita ajutor profesional în timp util”, a explicat Kondor Ágota.

Consilierul local Magyarósi Imola a prezentat rezultatele programului. Fizioterapeuții au luat în considerare înălțimea și indicele de masă corporală al copiilor, verificând dacă există probleme la nivelul picioarelor, gleznelor, genunchilor, umerilor și coloanei vertebrale. Fizioterapeuții au înregistrat rezultatele prin completarea unui formular de evaluare standardizat și apoi au oferit feedback și sugestii părinților în fiecare caz.

Magyarosi Orsolya, unul dintre fizioterapeuţii implicați în implementarea programului și în evaluarea copiilor, a prezentat rezultatele profesionale. Cele mai frecvente probleme au fost picioarele plate (platfus), picioarele în X, picioarele în O și problemele de coloană vertebrală. De asemenea, s-au depus eforturi pentru a depista leziuni mai grave, cum ar fi pieptul în formă de pâlnie, hiatusul toracic sau scolioza, deoarece acestea pot afecta capacitatea pulmonară. Acestea din urmă sunt rare, dar a subliniat că 90% dintre copiii evaluaţi au avut diferite forme de platfus.

„Picioarele plate ar trebui să fie luate în serios și tratate, deoarece mulți copii mici se luptă cu această problemă, care poate duce la dificultăți de învățare. Picioarele plate pot fi, de asemenea, cauzate de creșterea bruscă și de creșterea în greutate, așa că am dori să-i facem pe părinți conștienți de faptul că acest lucru poate duce la probleme de sănătate, precum și la probleme estetice. Iar în cazul picioarelor în x, este important să avem grijă să nu încărcăm copiii pe o singură parte”, a spus Magyarósi Orsolya. În același timp, ea a subliniat că practicarea unui singur sport la vârste fragede nu este întotdeauna o idee bună și că merită să practicăm o varietate de sporturi.

Programul „Csíki Sándor” va continua și în viitor, urmând ca elevii care nu au fost evaluați până acum să fie evaluați și vor fi organizate ateliere de lucru profesionale pentru profesori. Organizatorii ar dori ca fizioterapeuți și terapeuți de mișcare să lucreze în școli cu elevii care sunt scutiți de la cursurile de educație fizică. Sunt în curs de pregătire şi programe de sensibilizare pentru copiii din clasele a treia și a patra și există planuri de extindere a programului de prevenire la copiii din clasele gimnaziale şi chiar liceale.

(Biroul de Imagine şi Comunicare al Primăriei Sfântu Gheorghe)

Publicitate
banner we radio