Ştiri locale

81.000 de teste rapide distribuite în școlile din județul Covasna

81.000 de teste rapide de salivă pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 au fost recepționate în acest weekend de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna, kiturile urmând să fie distribuite în fiecare unitate de învățământ din județ.

Conform Ministerului Educației, joi va fi prima zi de testare a elevilor și preșcolarilor, ulterior testarea urmând să fie făcută bisăptămânal, în zilele de luni și joi.

Publicitate

„O nouă distribuție de echipamente medicale pentru sprijinul autorităților cu atribuții în gestionarea pandemiei făcută de pompierii militari. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mihai Viteazul al județului Covasna a avut de această dată misiunea de a distribui către Inspectoratul Școlar Covasna un număr de 81.000 de teste rapide antigen non-invazive, efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ din județ. Transportul și distribuția echipamentelor medicale sau de protecție individuală către spitalele din județ, Direcția de Sănătate Publică și Serviciul de Ambulanță Județean, se desfășoară în mod constant și sunt asigurate de pompierii covăsneni”, au transmis reprezentanții ISU Covasna.

Pachetele cu teste de salivă pentru elevi conțin și pliante cu instrucțiunile de folosire, iar pe site-ul IȘJ Covasna au fost publicate, de asemenea, recomandările privind utilizarea testelor rapide (în limba română AICI și în limba maghiară AICI). Întreaga procedură este explicată și prin intermediul unui ghid de testare rapidă, realizat sub forma unui videoclip care poate fi găsit AICI.

Conform conducerii instituției, unitățile de învățământ vor organiza în perioada următoare ședințe cu părinții pentru ca acestora din urmă să li se explice importanța și modul de utilizare a kiturilor.

„Școlile decid în Consiliul de Administrație cum vor fi aplicate aceste teste. Dacă școlile decid că aceste teste vor fi aplicate acasă, de către părinți, atunci părinții vor trebui să facă acest lucru, iar instructajul este în interiorul kiturilor de testare, acolo scrie cum trebuie făcute. Am făcut o procedură, am transmis-o școlilor în limbile română și maghiară, iar instrucțiunile vor fi transmise părinților. Am rugat conducerile școlilor să facă și ședințe cu părinții, chiar dacă se decide ca testarea să fie aplicată de către părinte acasă, pentru a-i responsabiliza pe aceștia cu privire la importanța aplicării acestor teste, să respecte metodologia, când și cum să le facă. Este imposibil să vină cineva de la DSP și să facă instructaj pentru zeci de mii de persoane, este exclus, nici nu poți să organizezi așa ceva, nu poți să bagi într-o sală 500 de persoane, nici nu vin în același timp atât de multe persoane.  Și dacă ar fi vorba despre o școală mare, să luăm exemplul Colegiului Mihai Viteazul, iar școala ar decide să facă testarea la nivelul instituției, vorbim de circa 40 de clase, instructajul este greu de făcut. Elevilor mari le mai spui ce să facă, dar cu cei mici, de 6-7 ani, trebuie să stai cu ei, să îi ții de mână, să faci testul. Este complicat”, a explicat inspectorul școlar general, prof Kiss Imre.

Formularul de exprimare a consimțământului privind testarea elevilor (AICI), pe care părinții trebuie să îl completeze în prealabil, conține doar două variante de răspuns, respectiv „Doar în prezența părintelui/tutorelui legal” și „În absența părintelui/tutorelui legal, la recomandarea personalului medical”, neexistând varianta prin care părintele își exprimă refuzul.

Conform Ministerului Educației, dacă testarea se realizează acasă, părinții trebuie să transmită învățătorilor sau diriginților rezultatele în scris. În cazul în care testul iese pozitiv, elevul va fi testat RT-PCR, urmând ca acesta să rămână în izolare pentru 14 zile dacă și cel de-al doilea test este pozitiv. Cu toate acestea, unitatea de învățământ nu are nicio pârghie pentru a verifica dacă într-adevăr elevii au fost testați sau nu.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio