Ştiri locale

7 recenzori din județul Covasna s-au retras din Recensământul general agricol 2021

Șapte dintre recenzorii înscriși inițial în procesul de înregistrare a exploatațiilor agricole din județul Covasna s-au retras din această activitate la mai puțin de 3 săptămâni de la debutul  Recensământului general agricol 2021.

Șeful Direcției Agricole Covasna, ing. Kozma Béla, ne-a precizat că motivele invocate diferă de la caz la caz, printre acestea numărându-se volumul mare de lucru, sau diferite probleme medicale.

Publicitate

„Avem o colaborare foarte bună cu Direcția Județeană de Statistică și suntem în grafic, cu mici excepții. Sunt mici probleme, pentru că avem recenzori care și-au dat demisia, sunt vreo 7 persoane în total, chiar și marți au fost doi recenzori de la Covasna care au renunțat, dar vom rezolva problema pe parcurs, deja am început să căutăm înlocuitori. Probabil că volumul ridicat de muncă este una dintre cauze, se lucrează pe tabletă, în sistemul dezvoltat de STS, și este puțin mai complicat. În total sunt 251 de persoane angajate cu contract pe perioada recensământului, și sunt oameni care probabil că au și probleme de sănătate, și alte motive. Nu este bine dar este normal, iar alte județe stau și mai prost”, ne-a declarat șeful Direcției Agricole Covasna, Kozma Béla.

Potrivit acestuia, până în prezent recenzorii au colectat date de la peste 17% din totalul gospodăriilor înscrise în procesul de recenzare.

Recensământul agricol se derulează pe parcursul a trei luni, până în data de 31 iulie, fiind înregistrate exploatațiile cu suprafețe de peste 1.500 mp, care au efective de animale, și în care se desfășoară activități agricole, indiferent de statutul lor juridic.

În cadrul procesului sunt colectate informații generale privind exploataţiile agricole, modul de utilizare a terenului, efectivele de animale, adăposturile pentru animale, gestionarea dejecţiilor animaliere, agricultura ecologică, persoanele care au lucrat în agricultură, respectiv dezvoltarea rurală, care vor evidenția schimbările survenite de la Recensământul Agricol din 2010.

Recensământul se desfășoară pe bază de interviu față în față prin intermediul unui chestionar electronic instalat pe o tabletă, și nu impune prezentarea unor documente justificative.

În județul Covasna s-au înscris inițial 205 recenzori, îndrumați de 45 recenzori-șefi, pentru colectarea informațiilor din 33.300 de exploatații agricole.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio