
67 de saci cu gunoaie adunați în doar două ore de pe malurile Oltului la Sfântu Gheorghe
Peste 50 de tineri voluntari, printre care și elevi ai Liceului de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, au luat parte joi, timp de două ore, la prima acțiune organizată în acest an de Fundația Comunitară Covasna, pentru ecologizarea malurilor Râului Olt din municipiu.
Reprezentanții Fundației au transmis că în urma acțiunii au fost colectați 67 de saci plini cu deșeuri. Cantitatea este ușor mai ridicată față de ediția de anul trecut, când s-au strâns 60 de saci cu gunoaie, însă este considerabil mai mică față de cantitatea de deșeuri adunate în 2021 – circa 300 de saci.
„Astăzi am strâns 67 saci de deșeuri de pe malul Oltului. Mai important, că tinerii Liceului de Artă Plugor Sándor au făcut malul Oltului mai curat și mai frumos (…) În afară de organizatori, au participat elevi din clasele a IX-a și a X-a, voluntari individuali și echipa Kaufland. Este extrem de plăcut, o satisfacție totală când o parte a naturii se eliberează de deșeuri, și florile de primăvară ies la suprafață în mediul lor natural”, au transmis reprezentanții Fundației Comunitare Covasna într-o postare pe Facebook.
Acțiunea de ecologizare a malurilor Râului Olt a fost organizată ca parte a programului „Oltul cu apele curate”, lansat de fundația Comunitară Covasna în urmă cu doi ani, în parteneriat cu Asociația Mai Mult Verde.
În cadrul proiectului, în colaborare cu TEGA, Apele Române – SGA Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe, au fost amplasate panouri informative dar și camere de supraveghere video în zonele din apropierea Râului Olt unde apăreau frecvent depozite ilegale de deșeuri. În urmă cu doi ani, în luna august, la confluența Oltului cu pârâul Debren a fost amplasată o barieră plutitoare în lungime de 16 metri, pentru canalizarea deșeurilor spre mal, de unde să poată fi colectate mai ușor de către voluntari.
Din păcate, în primăvara anului trecut bariera s-a rupt, fiind demontată de membrii Fundației comunitare, care au căutat timp de mai multe luni soluţii pentru a o repara. Din cauza faptului că bariera are dimensiuni foarte mari, a fost nevoie de ajutor logistic pentru împachetarea şi transportul ei către o firmă care să o repare, însă într-un final a fost reparată în luna decembrie, urmând să fie remontată.
La nivel național, în cadrul programului „Cu Apele Curate” al Asociației Mai Mult Verde, în perioada 14-22 martie se va derula „Săptămâna apelor – de la rezoluție la soluție”, fiind organizate campanii de igienizare a malurilor râurilor și pâraielor din aproape toată țara.
(Ioana Ardeleanu)