Ştiri locale

6,5 tone de deșeuri colectate în weekend, în cadrul acțiunii de ecologizare „Împreună curățăm Oltul”

Malurile Râului Olt au fost curățate în weekend, într-o amplă acțiune de ecologizare organizată de reprezentanţii Fundaţiei Comunitare Covasna şi de cei ai Asociaţiei Mai Mult Verde, pe raza a 18 localități din județele Covasna și Harghita, cu sprijinul a 350 de voluntari.

În urma acțiunii, care a avut loc sâmbătă, pe tronsonul Bălan (la izvor) – Ilieni (jud. Brașov), au fost colectate 6,5 tone de deșeuri, din care 3 tone de plastic, potrivit organizatorilor.

Publicitate

„Fundația Comunitară Covasna lucrează pentru comunitate alături de comunitate. Misiunea fundației este de a face viața covăsnenilor mai frumoasă, componenta de protejare a mediului fiind foarte importantă în acest sens. Suntem convinși că prin implementarea proiectului Oltul cu apele curate reușim să transmitem un mesaj puternic la nivel de societate, un semnal de alarmă pentru a fi mai conștienți și a luă măsuri atât individuale, cât și politice, pentru a păstra mediul curat și sănătos. Le mulțumim tuturor voluntarilor care s-au implicat în acțiunea de sâmbătă, precum și instituțiilor de stat, primăriilor și organizațiilor civile care ne-au fost parteneri în organizare, mobilizare și realizare, reușind astfel să ducem la bun sfârșit o muncă comună de aproape o jumătate de an”, a transmis directoarea Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

La finalul lunii august, inițiatorii acțiunii au amplasat la confluenţa râului Olt cu pârâul Debren, în Sfântu Gheorghe, o barieră plutitoare în lungime de 16 metri, pentru colectarea deșeurilor.

Rolul barierei este de a canaliza deșeurile spre mal, de unde vor fi colectate de către voluntari.

Tot în cadrul acestui proiect au fost identificate locurile din apropierea râului Olt unde se depozitează ilegal deşeuri şi vor fi amplasate camere de supraveghere pentru descurajarea acestui fenomen.

„După doi ani de activități desfășurate majoritar în comunitățile dunărene, extinderea acestora pe afluenți a venit firesc, în ideea de prevenire a cantităților de deșeuri de plastic ce ajung în fluviu pe teritoriul țării noastre. Suntem entuziasmați de adoptarea Oltului în cadrul programului Cu Apele Curate și de implicarea voluntarilor, asociațiilor și autorităților locale. Dacă anul trecut amenajam plaja de la vărsarea Oltului în Dunăre, acum ecologizăm malurile chiar de la izvor, iar în 2022 ne propunem să activăm comunitățile de pe toată lungimea râului pentru a avea, a păstra și a ne bucura de ape cât mai curate”, a transmis Marta Popescu, reprezentanta Asociației Mai Mult Verde, coordonatoarea programului.

Reprezentanții Fundației Comunitare Covasna au mai transmis că în etapa următoare a proiectului, cu sprijinul autorităților și Poliției Locale vor fi amplasate panouri informative și camere video pe malurile Oltului, astfel încât persoanele care abandonează deșeuri în aceste zone să fi identificate și sancționate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio