Ştiri locale

60.000 de lei – cea mai mare amendă aplicată anul trecut de ITM Covasna pentru munca la negru

Neplata salariilor şi a sporurilor pentru munca în repaus, lipsa evidenței orelor de muncă, sau lipsa programării concediului de odihnă, sunt doar câteva dintre neregulile care le-au adus în 2021 amenzi de zeci de mii de lei unor angajatori din judeţul Covasna.

ITM Covasna a derulat anul trecut 864 de controale în domeniul relaţiilor de muncă, fiind verificate 17 instituţii. Un angajator a fost amendat cu 60.000 de lei după ce inspectorii de muncă au depistat trei persoane muncind fără forme legale, aceasta fiind cea mai mare sancțiune aplicată anul trecut în urma controalelor efectuate în județ.

Publicitate

Sancţiuni au primit şi angajatorii care nu au eliberat adeverințe de vechime la încetarea raportului de muncă, cei care aveau dosare de personal incomplete, care nu aveau stabilite programările concediilor de odihnă, sau care nu au comunicat deciziile de încetare a contracelor individuale de muncă, valoarea totală a celor 71 de amezi aplicate fiind de 365.500 lei. Comparativ, în 2020 ITM Covasna a aplicat 89 de amenzi în cuantum de 497.100 lei pentru nereguli similare.

În ceea ce priveşte munca la negru şi plăţile reprezentând şomajul tehnic, în urma celor 864 de controale derulate la angajatorii din judeţ, au fost dispuse 623 de măsuri.

Conducerea ITM Covasna a transmis că în cursul anului trecut nu au fost înregistrate reclamaţii din partea salariaţilor, în ceea ce priveşte eventuale nerespectări ale legii de către angajatori.

Amintim că în 2020 aproape 120 de angajaţi sau foşti salariaţi din judeţ şi-au reclamat şefii la ITM Covasna, printre altele pentru neplata salariului; neacordarea concediului de odihnă sau a compensării în bani a concediului de odihnă neefectuat la încetarea contractului individual de muncă; neemiterea dispoziției de desfacere a contractului de muncă; neacordarea orelor libere plătite pentru orele suplimentare efectuate; neacordarea repausului săptămânal sau nerespectarea prevederilor privind munca de noapte.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio