Ştiri locale

500 de tineri din Sfântu Gheorghe vor primi subvenţie de la Primărie pentru plata chiriei

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a anunţat marţi că va lansa anul acesta un program de subvenţionare a chiriilor pentru tineri, în paralel cu demararea de noi construcţii de locuinţe pentru aceştia.

Autorităţile locale au precizat că acest program a fost conceput ca răspuns la una dintre cele mai mari probleme semnalate de tinerii din Sfântu Gheorghe în cadrul unei consultări realizate de Primărie, şi anume, dificultatea de a obţine o locuinţă.

Publicitate

„Cum am văzut, legat de locuinţe, oferta este foarte redusă în acest oraş. Sunt puţine construcţii noi, cu toate că avem programul “Hai acasă”, dar se pare şi se simte că nu este de ajuns. Şi de aceea am planificat construirea de blocuri tip ANL cu două sau trei etaje şi mai ales a celor 35 de case pentru tineri care vor fi construite în acea zonă unde sunt construite şi casele “Hai acasă”. Dar, pentru a oferi şi un ajutor mai rapid tinerilor care au nevoie de locuinţe, lucrăm deja la un program de subvenţionare a chiriei, ceea ce înseamnă că vom oferi un sprijin de 50 de euro pe lună tinerilor sub 35 de ani, fiindcă se vede că şi aici, la Sfântu Gheorghe, chiriile sunt destul de mari şi asta înseamnă o problemă mare mai ales pentru tinerii care sunt la început de drum”, a declarat viceprimarul municipiului Vargha Fruszina, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primarul Antal Arpad a menţionat că 500 de tineri vor putea beneficia de subvenţie pentru chirie prin acest program, care va demara cel mai probabil pe 1 iulie.

„Sunt mulţi care pleacă la universitate, se obişnuiesc cu viaţa lor fără părinţi şi când se întorc şi trebuie din nou să trăiască cu ei le creează un disconfort. Vă daţi seama ce ar însemna pentru municipiul Sfântu Gheorghe să construim 500 de apartamente, nu ştiu când am putea ajunge la final, dar, practic, putem prin acest program să ajutăm 500 de tineri. Este un program-pilot, va porni de la 1 iulie, pentru că acum facem proiectul, trebuie să meargă în dezbatere publică, după care trebuie să-l lansăm, să vină tinerii să depună proiecte. Nu este un secret faptul că dorim şi să albim puţin contractele de închiriere, pentru că este o realitate că sunt într-o zonă gri în acest moment şi credem că o societate normală şi civilizată înseamnă un contract între chiriaş şi proprietarul locuinţei (…) În funcţie de ce va aduce pe piaţă acest proiect, o să mai reglăm, dar până una alta, cred că este o idee foarte bună şi sperăm că acest proiect de subvenţionare a chiriilor va fi un ajutor real pentru tineri (…) Vom vedea cum funcţionează, cum va reacţiona piaţa la această iniţiativă şi, în funcţie de reacţia pieţei, o să mai vedem o direcţie sau alta”, a spus Antal Arpad.

Potrivit acestuia, urmează să se stabilească pe ce perioadă se va acorda subvenţia, nefiind exclusă posibilitatea ca pe viitor să fie majorate atât numărul beneficiarilor, cât şi suma alocată din bugetul local pentru plata chiriei.

„Va fi o limită de trei-cinci ani, vom vedea, este în curs de elaborare proiectul (…) Dar vom aloca suma de la 1 iulie pentru 500 de persoane (…) Dacă vom vedea că sunt mai mult de 500 de cereri, eu nu exclud să mărim programul. Dacă vom vedea că 50 de euro e puţin, s-ar putea să creştem suma, dar oricum nu va fi mai mult 50% din valoarea chiriei, deci cu siguranţă va fi în proiect foarte bine stabilit”, a susţinut Antal Arpad.

Edilul nu a exclus posibilitatea ca acest program să atragă după sine majorarea chiriilor în Sfântu Gheorghe, dar nici posibilitatea ca acestea să scadă.

„Când o autoritate intervine pe o piaţă, piaţa reacţionează. Evident că nu ne dorim să băgăm bani în buzunarele proprietarilor de locuinţe, ci dorim să fie un ajutor pentru cei care închiriază locuinţele, dar nu ştim care va fi reacţia pieţei. Vom vedea, dacă reacţia va fi una de creştere a chiriilor, atunci nu am făcut nimic. Noi vrem să-i ajutăm pe cei care închiriază, şi nu pe cei care dau în chirie (…) Am informaţii că sunt foarte multe apartamente care nu sunt închiriate în Sfântu Gheorghe şi e posibil ca această intervenţie să mai deschidă nişte uşi şi să fie mai multe locuinţe de închiriat, ceea ce ar putea să ducă şi la scăderea chiriilor”, a afirmat Antal Arpad.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio