Ştiri locale

50 de saci cu gunoaie adunați în doar două ore de pe malurile Oltului la Sfântu Gheorghe

Circa 50 de voluntari au luat parte sâmbătă, timp de două ore, la prima acțiune organizată în acest an de Fundația Comunitară Covasna, pentru ecologizarea malurilor Râului Olt, la Sfântu Gheorghe.

La acțiune au luat parte și membri ai unor organizații din județ, dar și angajați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), iar la final s-au strâns 50 de saci cu deșeuri. Organizatorii au transmis că, față de anul trecut, cantitatea de deșeuri adunate din natură a scăzut semnificativ.

Publicitate

„Rezultatele acțiunii de astăzi: 50 de saci cu deșeuri strânse de pe malul Oltului în doua ore, cu ajutorul a 50 de voluntari. La acțiune au participat mame cu copii mici, voluntari individuali, voluntari de la Biroul de Tineret Turul, Crucea Roșie, Caritas, Asociația Lármafa și chiar și voluntari din Ilieni, cărora li s-a alăturat și un grup de angajați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor. Ce am observat: cantitatea de gunoaie a scăzut semnificativ față de anul trecut când am strâns 300 de saci, panourile informative sunt în stare relativ bună, zona Kaufland și împrejurimile erau pline cu gunoaie și au început din nou să fie transportate deșeuri în spatele Arenei Sepsi (…) Ne-am simțit bine, a fost frumos să vedem malul Oltului, iar zona înconjurătoare este frumoasă și curată. Mulțumim tuturor participanților”, au scris reprezentanții Fundației Comunitare Covasna într-o postare pe Facebook.

Aceeași sursă precizează că bariera plutitoare în lungime de 16 metri, amplasată în luna august a anului trecut la confluența râului Olt cu pârâul Debren în Sfântu Gheorghe, va fi repoziționată săptămâna aceasta de către angajații SGA Covasna, în prezent aceasta fiind parțial suspendată deasupra apei și parțial scufundată.

Anul trecut, în cadrul proiectului „Oltul cu apele curate”, în colaborare cu TEGA, Apele Române – SGA Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe, au fost amplasate panouri informative dar și 8 camere de supraveghere video în zonele din apropierea Râului Olt unde apăreau frecvent depozite ilegale de deșeuri.

Directoarea Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga, ne-a precizat că alte 8 astfel de camere de supraveghere vor fi montate în perioada următoare în diferite zone din județ, întrucât primele s-au dovedit eficiente, descurajând persoanele care obișnuiau să arunce deșeuri în natură.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: Facebook – Háromszéki Közösségi Alapítvány

Publicitate
banner we radio