Ştiri locale

40% dintre cadrele didactice din judeţul Covasna, vaccinate anti-Covid

Procentul cadrelor didactice din judeţul Covasna care s-au vaccinat împotriva Covid-19 a ajuns la 40%, potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, 1.080 din totalul celor 2.700 de profesori din învăţământul preuniversitar fiind imunizaţi.

În rândul personalul nedidactic şi didactic auxiliar procentul ajunge la 30%, de la debutul campaniei de vaccinare în România, 320 din cei 1.078 de angajaţi fiind imunizaţi.

Publicitate

În ceea ce priveşte elevii care au împlinit vârsta de 16 ani, şi care se pot vaccina cu serul produs de Pfizer, procentul este de 3,9%, potrivit datelor IŞJ Covasna. Astfel, dintr-un total de 6.177 de elevi înscrişi în unităţile de învăţământ din judeţ, care au împlinit vârsta necesară pentru vaccinarea anti-Covid, 246 s-au vaccinat.

La începutul săptămânii, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a solicitat tuturor celor 17.000 de școli din România să îi prezinte o situație a elevilor şi angajaţilor din sistemul de învăţământ care s-au vaccinat anti-Covid.

Ministrul a precizat că după ce agenția europeană (EMA) va aproba și vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 16 ani, va susține orice măsură care va îmbunătăți procesul de vaccinare.

Dozele de vaccin disponibile în prezent în România pot fi administrate doar persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani, în cazul serului produs de Pfizer, respectiv 18 ani în cazul celorlalte vaccinuri, însă minorii au nevoie de acordul părinților pentru a se putea imuniza.

Există și situații în care elevii nu sunt lăsați de părinți să se imunizeze sau să se testeze, iar situația a fost semnalată la începutul lunii mai, în cadrul conferinței de lansare a campaniei „Vaccinare și testare pentru imunizare”, care a avut loc la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, și la care a participat secretarul de stat în Ministerul Educației, Radu Szekely, dar și reprezentanți ai cadrelor didactice, ai elevilor și părinților.

La vremea respectivă, reprezentanții elevilor l-au întrebat pe oficial dacă există posibilitatea ca minorii de peste 16 ani să se poată vaccina fără acord parental, întrucât în județul Covasna sunt și astfel de situații, însă singurul răspuns dat de secretarul de stat pe această temă a fost că: „Este unul dintre aspectele care ar trebui discutate, pentru că răspunderea penală intervine deja de la 14 ani, dar decizia asupra propriului corp doar la 18 ani”.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio