Ştiri locale

36 de intervenții ale jandarmilor covăsneni în acest an pentru îndepărtarea urșilor din zonele locuite

Jandarmii covăsneni au primit, de la începutul acestui an, 35 de apeluri la 112 prin care li se solicita intervenția pentru îndepărtarea urșilor din zonele locuite de oameni, iar un alt apel a fost primit direct la dispeceratul unității. Cel mai recent a fost primit în data de 16 mai, în jurul orei 11:00, fiind semnalată prezența unui urs în parcarea complexului Balvanyos Resort din stațiunea cu același nume.

Potrivit reprezentanților Jandarmeriei Covasna, cele mai multe apeluri s-au înregistrat în stațiunea Balvanyos (4 apeluri), în comunele Turia și Vâlcele (câte 3 apeluri), pe DN2D în zona împădurită de la ieșirea din Ojdula spre Vrancea (3 apeluri), dar și la Cernat, Întorsura Buzăului, Ozun și Sfântu Gheorghe (câte 2 apeluri).

„În perioada de referință, 3 urși au fost găsiți răniți și a fost luată decizia de a fi eutanasiați întrucât prezentau răni incompatibile cu viața. Doi dintre aceștia au fost în zona Balvanyos, în data de 10, respectiv 20 ianuarie, iar unul în localitatea Dalnic, în data de 6 aprilie. În situațiile în care ursul a fost găsit în zona semnalată, jandarmii au acționat pentru siguranța cetățenilor, desfășurând activități pentru asigurarea măsurilor de ordine și protecție a zonei. Pentru îndepărtarea exemplarelor de urs, au utilizat semnale luminoase și acustice. Aceste cazuri au fost însă destul de rare. În majoritatea cazurilor, la sosirea jandarmilor ursul nu se mai afla în zona semnalată. În aceste cazuri, pentru a preveni posibilele apariții ale ursului, colegii noștri au patrulat preventiv și au verificat și monitorizat un timp zonele respective (…) Le recomandăm cetățenilor ca în situația în care semnalează prezența urșilor în apropierea zonelor locuite, să apeleze numărul unic de urgență 112, să nu încerce să intervină pentru a nu-și pune propria viață în pericol, să își asigure animalele înainte de lăsarea întunericului, să nu lase resturi menajere depozitate necorespunzător și să respecte recomandările autorităților și ale forțelor de ordine”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Covasna, slt. Chirvase Cristina.

Aceasta a mai precizat că de la începutul anului au fost înregistrate și 3 apeluri care semnalau prezența lupilor, toate în orașul Covasna, în datele 17, 24 și 27 februarie, însă în niciunul dintre cazuri lupii nu se mai aflau în zona indicată la sosirea echipajului de jandarmi.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio