
36 de donatori de sânge la acțiunea organizată la Covasna de Ziua mondială a apei
Acțiunea de donare a sângelui organizată, miercuri, de Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe şi Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Covasna, pentru a marca Ziua Mondială a Apei, a adunat 44 de voluntari, dornici să salveze vieți. Dintre aceștia, doar 36 s-au dovedit eligibili, însă sângele lor reprezintă o șansă în plus la viață pentru persoanele care au nevoie de transfuzii.
Directorul medical al Spitalului, dr. Nicolae Enea, care este și inițiatorul și coordonatorul acestor campanii, a transmis că acțiunea s-a finalizat cu succes, fiind donați circa 17 litri de sânge. De la înființarea Centrului fix de donare a sângelui din stațiunea Covasna, în luna septembrie a anului trecut, 105 persoane au donat sânge în cadrul celor 3 campanii organizate de autoritățile locale din stațiune.
„Cea de-a treia campanie de donare de sânge ,,Fii eroul covăsnean!”, campanie organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Apei, în vederea atragerii atenției asupra picăturilor de sânge și, totodată, a celor de apă, simboluri ale vieții, s-a finalizat cu succes! Cei 36 de donatori de sânge sunt eroii orașului Covasna. În total, până în prezent, 105 eroi. Apreciem noblețea gestului lor și consecvența unora dintre ei de a repeta acest gest, atât cu ocazia Zilei Internaționale a Solidarității (prima campanie), cât și cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntariatului (a doua campanie). Organizate la inițiativa mea, de cele trei campanii de donare de sânge beneficiază foarte mulți bolnavi care au nevoie acută de sânge”, a transmis dr. Nicolae Enea.
În cadrul ultimei campanii, organizată la Covasna în luna decembrie a anului trecut, s-au recoltat aproximativ 11 litri de sânge.
Campaniile sunt organizate trimestrial, pentru fiecare acțiune de donare fiind necesară înscrierea a cel puțin 20 de donatori. Persoanele care vor să doneze sânge se pot înscrie din timp la sediul Direcției de Asistență Socială, str. 1 Decembrie 1918, nr. 1, în incinta Casei Orășenești de Cultură Covasna.
Printre beneficii, pe lângă ziua liberă de la locul de muncă și cele 7 tichete de masă la care au dreptul prin lege, donatorii au gratuitate timp de o lună la bazele sportive administrate de Primăria Covasna, intrare liberă la spectacole culturale timp de 3 luni, iar persoanele care nu au domiciliul în localitate beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport pentru deplasarea la centrul de donare, în vreme ce locuitorii orașului Covasna primesc 50% reducere la abonamentele pentru transportul în comun.
(Ioana Ardeleanu)