Ştiri locale

3.600 de doze de vaccin antigripal au ajuns până acum în județul Covasna

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a dat start campaniei de imunizare gratuită a populației împotriva virusului gripal, iar până în prezent, peste jumătate din totalul dozelor de vaccin solicitate pentru sezonul 2022-2023 au ajuns deja în judeţ. Distribuirea către cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare are loc în aceste zile, în prima tranşă fiind recepţionate 3.600 de doze din totalul celor 6.200 solicitate în acest an.

La fel ca în anii anteriori, prioritate la imunizare vor avea în primul rând pacienții cu boli cronice, gravidele, persoanele instituționalizate, angajații din sistemul sanitar și persoanele cu vârste de peste 65 de ani.

Publicitate

„Noi am solicitat 6.200 de doze de vaccin, conform cererilor venite de la medicii de familie, unităţile sanitare şi persoanele la risc, şi am primit în prima tranşă 3.600 de doze, adică puţin mai mult de jumătate. Distribuirea a început luni, medicii de familie, unităţile sanitare şi cele care oferă îngrijiri persoanelor vârstnice sau copiilor nevoiaşi, au primit primit deja dozele. Urmează să înceapă vaccinarea, iar monitorizarea cazurilor de gripă o începem din luna octombrie”, ne-a declarat Igyártó Gabriella, reprezentanta Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile din cadrul DSP Covasna.

La nivelul județului Covasna aproximativ 110 unități beneficiază în fiecare an de doze gratuite de vaccin antigripal, printre acestea numărându-se și Asociația Copiilor şi Tinerilor cu Diabet și Căminul pentru persoane vârstnice „Zathureczky Berta” din Sfântu Gheorghe.

La nivel naţional, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2022 – 2023, mare parte dintre acestea fiind deja distribuite către Direcţiile de Sănătate Publică din ţară.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat la începutul acestei săptămâni că, în eventualitatea în care cele 1,5 milioane de doze de vaccin nu vor fi suficiente, se vor mai achiziţiona şi altele. Potrivit acestuia, este pentru prima dată în ultimele două decenii când vaccinul gripal este distribuit încă din luna septembrie, şi nu la mijlocul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio