Ştiri locale

230 de elevi din medii defavorizate din Sfântu Gheorghe vor primi o masă caldă zilnic

Primăria Sfântu Gheorghe va încheia parteneriate cu trei școli din municipiu, în vederea  cofinanțării programului „Școală după școală”, derulat de Fundația Creștină Diakónia și Fundația HEKS/EPER, cu sprijinul Consiliului Județean Covasna și al consiliilor locale.

La nivelul județului, aproape 500 de elevi de clasele primare, care provin din medii defavorizate, vor beneficia de mese calde și în acest an școlar, și vor participa la activități educative de după-amiază, de câte patru ori pe săptămână. Dintre aceștia, 230 învață în școli din Sfântu Gheorghe.

Luni, consilierii locali au aprobat încheierea a trei contracte de parteneriat în vederea finanțării şi implementării proiectului la nivelul municipiului. Beneficiarii sunt Școlile Gimnaziale „Gödri Ferenc” (45 de elevi), „Nicolae Colan” (90 de elevi) și „Ady Endre” (95 de elevi), iar valoarea totală a finanțării pentru acestea este de 707.328 lei, din care Primăria se angajează să o aloce, în total, 134.796 lei.

La nivel județean, valoarea totală a programului after-school este de aproape 2 milioane de lei. Jumătate din costuri sunt suportate de Consiliul Județean Covasna (25%) și administrațiile publice locale (25%), iar cealaltă jumătate este acoperită de Fundația Creştină Diakónia.

„Este un program finanțat de Consiliul Județean și Consiliile locale, este și o contribuție a părinților, dar și oameni de afaceri și persoane fizice ni s-au alăturat și ne sprijină în derularea programului. Încă strângem fonduri, pentru că nu avem toți banii necesari, dar îi vom avea pentru că muncim. Îi și plătim pe educatorii care se implică în acest program. Salariile profesorilor sunt atât de modeste, 2.300 de lei brut pentru 3 ore. Consiliile locale finanțează prânzul, pentru că nu au altă cale de a finanța, așa e legea, iar noi, Fundația Diakónia, trebuie să plătim educatorii care lucrează în programul de after-school”, ne-a explicat coordonatoarea programului, Torma Verá.

Proiectul „Școală după școală” se va desfășura până în iunie 2024, timp de 3 ore pe zi, 4 zile pe săptămână, în municipiile Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, dar și în orașul Baraolt și localitățile Dalnic, Brateș, Arcuș, Ghelința, Chichiș, Poian, Ozun, Zagon/Păpăuți, Moacșa și Ghidfalău.

Pe lângă acest program județean, există și un proiect derulat de Guvernul României, „Masă caldă în anul școlar 2023-2024”, de care beneficiază în acest an 450 de școli din țară, printre care și unitățile de învățământ din comunele Malnaș, Micfalău, Brețcu, Moacșa, Sita Buzăului, Brateș și Dalnic.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio