Ştiri locale

214 persoane vaccinate în primul weekend al maratonului de vaccinare de la Sfântu Gheorghe

Un număr de 214 persoane s-au vaccinat anti-Covid în weekend în parcarea Sepsi Value Centre din Sfântu Gheorghe, la primul maraton organizat de Prefectura Județului Covasna, Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Cei mai mulți dintre cei care s-au vaccinat fără programare în cele două zile au optat pentru serul produs de Johnson & Johnson (aproximativ 70% din total), doar 64 optând pentru vaccinul Pfizer, potrivit organizatorilor.

Publicitate

Sâmbătă, în prima zi, s-au vaccinat 98 de persoane,  dintre care 70 au optat pentru serul produs de Johnson & Johnson; iar duminică alte 116 persoane s-au prezentat la vaccinare, doar 36 optând pentru serul produs de Pfizer BioNTech.

Directorul DSP Covasna, Ágoston László, a declarat că printre doritori s-au numărat și persoane din alte județe.

„N-aș putea spune că sunt mulțumit, pentru că s-au vaccinat 214 persoane în două zile, nu consider că este un rezultat excepțional dacă luăm în considerare efortul depus, faptul că ne-am mutat cu cortul, cu STS, cu ISU, cu personal, și din păcate nici metoda asta din câte se pare nu funcționează. Pe deasupra, din aceste 214 persoane vaccinate, vreo 35 au fost din alte județe, probabil au fost în trecere. Serul de la Johnson a mers mai bine, 150 de persoane au fost vaccinate, iar 64 cu Pfizer”, a explicat directorul DSP Covasna, care a amintit că persoanele care au optat pentru serul Pfizer se vor putea prezenta peste 3 săptămâni la rapel, la oricare centru de vaccinare doresc.

Caravane de vaccinare în localitățile unde există doritori

A doua parte a maratonului este programată să aibă loc în aceeași locație, în zilele de 5 și 6 iunie, tot între orele 10:00 și 20:00, însă având în vedere interesul aparent scăzut, DSP Covasna ia în calcul şi organizarea unor mini-caravane de vaccinare cu sprijinul primăriilor din județ.  

„Vom discuta cu primarii din județ să popularizeze campania de vaccinare, și când se vor aduna câțiva oameni care vor să se vaccineze, să trimitem o echipă, să facem o mini campanie de vaccinare, să vaccinăm în localități”, a mai spus Ágoston László.  

„Este un pas înainte, nicidecum unul înapoi. Dacă nu organizam nimic, aveam cu 214 persoane mai puțin vaccinate”  

Pe de altă parte, prefectul județului Covasna, Ráduly István, spune că rezultatul primului  weekend de maraton al vaccinării reprezintă „un pas înainte, nicidecum unul înapoi” și a precizat că autoritățile județene au în plan să organizeze și alte astfel de evenimente.

„Ca să poți să ai o părere cât mai corectă trebuie să vezi și alte etape, ca să poți compara. Dacă luăm în considerare că într-o zi, la cele 6 puncte de vaccinare pe care le avem în județ, am avut chiar și 5-600 de persoane care s-au vaccinat, este un rezultat mai scăzut, dar dacă analizăm doar acest prim maraton, care nu va fi ultimul la nivelul județului Covasna, este un rezultat acceptabil. În concluzie, ca început avem un rezultat bun, dar sper că weekendul următor, în zilele de 5 și 6 iunie, vom avea un număr mult mai mare de persoane care se vor vaccina, întrucât scopul nostru al organizatorilor, DSP și ISU, este ca persoanele din mediul rural care vin la cumpărături să se folosească de acest prilej pentru a se vaccina. Este un pas înainte, nicidecum unul înapoi. Dacă nu organizam nimic, la ora actuală aveam cu 214 persoane mai puțin vaccinate, deci depinde din ce punct de vedere analizăm. Dacă va fi un succes maratonul din weekendul viitor categoric vom mai organiza și altele”, a spus prefectul.  

Maratonul Vaccinării – Ediţia Sfântu Gheorghe s-a desfășurat în parcarea Sepsi Value Centre unde au fost amenajate două puncte de vaccinare pentru administrarea dozelor de vaccin Pfizer și Johnson&Johnson.  

Orice persoană peste 16 ani a putut fi vaccinată în baza cărții de identitate, fără programare. Minorii peste 16 ani s-au putut vaccina doar însoțiți de părinte/tutore și doar cu acordul scris al acestuia.

Printre persoanele vaccinate s-a numărat și o femeie în vârstă de 93 de ani.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio