Ştiri locale

2023 – declarat Anul Memorial Petőfi în judeţul Covasna

Anul 2023 a fost declarat Anul Memorial Petőfi în judeţul Covasna, pe parcusul acestuia urmând să fie organizate numeroase evenimente dedicate poetului şi revoluţionarului maghiar Petőfi Sándor, de la naşterea căruia s-au împlinit 200 de ani pe 1 ianuarie, a anunţat, marţi, conducerea Consiliului Judeţean.

Potrivit sursei citate, în vara acestui an va fi dezvelită o statuie a lui Petőfi Sándor în municipiul Sfântu Gheorghe.

Publicitate

„În 1 ianuarie 2023 s-au împlinit 200 de ani de la naşterea lui Petőfi Sándor – poetul naţional al maghiarilor, erou al Revoluţiei de la 1848 din Ungaria şi Transilvania. Astfel, din 1 ianuarie a început Anul Memorial Petőfi, bicentenarul naşterii acestei figuri simbolice a culturii maghiare urmând să fie celebrat printr-o serie de evenimente, care se va finaliza în 31 iulie, ziua morţii poetului, când va avea loc şi dezvelirea statuii sale din Sfântu Gheorghe”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Covasna.

Reprezentanţii instituţiei au precizat că Anul Memorial Petőfi va cuprinde un „program cultural complex”, organizat în colaborare cu Primăria Sfântu Gheorghe, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, Muzeul Naţional Secuiesc şi Muzeul de Istorie al Breslelor Incze Laszlo din Târgu Secuiesc.

Primăria Sfântu Gheorghe a anunţat încă de anul trecut că va dezveli o statuie în mărime naturală a poetului şi revoluţionarului paşoptist Petőfi Sándor, care va fi amplasată pe un un teren viran din apropierea intersecţiei Bulevardului 1 Decembrie 1918 cu strada Zefirului.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio