Ştiri locale

20.000 de lei strânşi pentru Áron, copilul din Sfântu Gheorghe sfâşiat de câini

Au trecut 9 luni de când Áron a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost sfâşiat de câini în timp ce se întorcea de la şcoală spre casa din Sfântu Gheorghe. După o lungă perioadă de recuperare în urma operaţiilor suferite, şi cu sprijinul comunităţii şi al autorităţilor locale, copilul în vârstă de 12 ani a primit şansa la o nouă viaţă, alături de mama şi fratele său mai mare.

Asociația Kastel din judeţul Braşov a strâns în această perioadă aproximativ 20.000 de lei, sumă destinată acoperirii cheltuielilor de spitalizare şi recuperare. După externare, copilul şi familia sa s-au mutat din locuinţa insaubră şi modestă pe care o aveau la marginea oraşului, într-un apartament din municipiu, iar banii donaţi în contul deschis de asociaţia braşoveană sunt acum utilizaţi pentru plata chiriei.

Publicitate

Sprijinul este binevenit în continuare, astfel că oricine poate face donaţii pentru a ajuta familia monoparentală.

„În urma cu 9 luni lansam către voi un apel disperat pentru copilul devorat de câini. S-au strâns aproximativ 20.000 lei. După externare, Áron și familia s-au mutat în oraș pentru recuperare dar și pentru a locui în condiții mai bune, salubre. De atunci, plătim chiria lună de lună. Nefiind nevoie de suport material pentru o altă operație decât cele de la spitalul de copii, am decis împreună cu familia că cel mai bun ajutor pe care îl putem acorda este pentru locuință. Dacă în continuare doriți să susțineți cauza, vă rugăm donați”, au transmis reprezentanţii Asociaţiei Kastel.

Persoanele care doresc să vină în sprijinul familiei, pentru ca Áron să poată trece cu bine şi cât mai repede peste această traumă, pot face donaţii în contul deschis de Asociaţia Kastel: BCR RO41RNCB0053158483610001; CUI 38668288 – cu menţiunea Donaţie Áron Máthé.

Povestea lui Áron a sensibilizat comunitatea la începutul acestui an, după ce s-a aflat că micuţul face parte dintr-o familie extrem de modestă. După ce au rămas fără tată, copilul şi fratele său în vârstă de 15 ani au fost crescuţi în continuare de mamă, într-o casă aflată la marginea pădurii, fără curent electric și apă. Cu toate acestea, Áron străbătea zilnic pe jos drumul dintre casă şi şcoală (10 kilometri dus – întors). La fel s-a întâmplat şi în ziua atacului, în data de 15 februarie, atunci când câţiva câini scăpaţi dintr-o curte l-au atacat în timp ce se îndrepta singur spre casă.

Anchetatorii și-au îndreptat imediat atenția asupra celui care l-a găsit pe copil, un bărbat de 41 de ani care locuiește în apropierea zonei în care s-a produs atacul, și care are 8 câini considerați periculoși sau agresivi. Imediat după atac, bărbatul l-a luat pe copil în casă și i-a făcut duș cu apă caldă, i-a spălat rănile, l-a învelit într-o pătură și i-a pregătit un ceai. Ambulanța chemată la fața locului l-a dus pe Áron de urgență la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, însă pentru că rănile sale erau extrem de grave, personalul medical a decis ca acesta să fie transferat la Spitalul Clinic de Copii din Brașov.

Din fericire, medicii au reușit să îi închidă rănile adânci și să îl stabilizeze, l-au învățat din nou să meargă singur și l-au consiliat psihologic, pentru a putea trece cât mai uşor peste trauma suferită.

Şanse ca dosarul să fie finalizat anul acesta

Câinii bărbatului, care au fost ridicați de anchetatori pentru a le fi prelevate probe ADN, rămân în continuare la adăpostul la care au fost transportați. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, Ionel Pădurariu, ne-a precizat că, cel mai probabil, până la finalul acestei luni anchetatorii vor putea stabili dacă unul sau mai mulți câini au reuşit să scape din curtea casei şi să îl atace pe copil.

„Există un termen de finalizare al expertizei genetice, până la sfârşitul lunii noiembrie 2022, încă nu a venit acea probă, dar se preconizează că dacă va sosi proba şi nu vor fi alte incidente dosarul se va finaliza anul acesta. Câinii nu au fost restituiţi proprietarului, sunt în continuare în acel adăpost”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe.

Proprietarul câinilor, care este medic veterinar, este cercetat pentru vătămare corporală gravă și neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: hirmondo.ro

Publicitate
banner we radio