Ştiri locale

19 localităţi din județ unde au avut loc cele mai multe incendii de vegetație, controlate de echipe ale Gărzii de Mediu, ISU și APIA   

Echipe formate din comisari ai Gărzii de Mediu Covasna, ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna au derulat în ultimele două săptămâni controale în localitățile din județ unde de la începutul acestui an au avut loc cele mai multe incendii de vegetație.

În perioada 9-19 aprilie, au fost derulate inspecții în 19 unități administrativ-teritoriale, primăriile fiind somate să ia măsuri, respectiv să îi înștiințeze pe locuitori, persoane fizice și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Publicitate

„Nu au fost aplicate amenzi, a fost o acțiune prin care am încercat să conștientizăm primăriile, să îi anunțe pe proprietarii de terenuri. Au fost foarte multe incendii în ultima vreme, s-a discutat la ultima ședință la Prefectură, și am zis să facem un plan de acțiune pentru zonele unde au fost cele mai multe incendii. Dacă va mai fi cazul vom mai face astfel de controale, dar s-ar putea să nu mai fie cazul o perioadă, deoarece toate culturile s-au semănat. După treierare, în vară – toamnă, când vor treiera rapița sigur vor mai apărea cazuri”, ne-a explicat cms.-șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea.     

Comisarii de Mediu amintesc faptul că, potrivit legii, curățarea terenurilor prin arderea miriștii și a vegetației uscate se sancționează cu amenzi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv între 50.000 și 100.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Recent, o persoană care incendia resturi vegetale pe raza comunei Arcuș a fost amendată cu 10.000 de lei de către comisarii Gărzii de Mediu Covasna, după ce a fost prinsă în fapt în urma unei sesizări telefonice. Pe lângă sancțiunea contravențională aplicată, comisarii de Mediu au obligat persoana să stingă focul.

De la începutul acestui an, în județ au avut loc 53 de incendii de vegetație, aproape cât numărul  total înregistrat anul trecut, respectiv 57 de incendii. În 80% dintre cazuri, cauza de producere a arderilor a fost focul deschis în spații deschise.

Pe lângă amenzile usturătoare, fermierii care apelează la incendierea terenurilor pentru a le curăța de resturile de vegetație uscată riscă să rămână fără subvenția pe suprafață acordată de Uniunea Europeană prin APIA.

Astfel de practici sunt considerate extrem de dăunătoare. Pe lângă poluarea aerului, există riscul ca flăcările să se răspândească la locuințe, și nu de puține ori au existat și pierderi de vieți omenești, însă incendierea terenurilor este păgubitoare și pentru faună, floră şi microorganisme, potrivit specialiștilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio