Ştiri locale

18.000 de lei – suma strânsă în două zile pentru Áron, copilul din Sfântu Gheorghe atacat de câini

18.000 de lei este suma donată în doar două zile de la lansarea campaniei de strângere de fonduri pentru Áron, copilul de 10 ani din Sfântu Gheorghe, care în urmă cu o săptămână a fost atacat de câini în timp ce se întorcea acasă de la școală.

Reprezentanții Asociației Kastel din judeţul Braşov au vizitat casa în care băiețelul trăiește împreună cu mama și fratele său mai mare în vârstă de 15 ani, la marginea pădurii, în condiții greu de imaginat, fără curent electric și fără apă.

Mama celor doi copii se descurcă așa cum poate ca să întrețină spațiul care pentru ei înseamnă „acasă”, asta după ce au rămas fără stâlpul familiei.

Nu își pot permite nici măcar „luxul” de a avea un frigider, un aragaz sau o mașină de spălat. Cu toate acestea, cei doi copii își văd de școală, chiar dacă asta înseamnă să străbată zilnic 10 kilometri dus-întors pe jos, prin pustietate, pentru a putea învăța. Deși pentru alți copii de vârsta lor o bicicletă nu este un lucru neobișnuit, pentru cei doi băieți reprezintă deocamdată un vis, care le-ar face mersul la școală mai ușor și mai sigur.

Într-o postare pe Facebook, reprezentanții Asociației Kastel îi îndeamnă pe cei care doresc să vină în sprijinul familiei, să facă în continuare donații în contul deschis pe numele lui Áron.

„O mămică singură își crește de mai bine de 12 ani cei doi copii. Acum câteva zile cel mic a fost practic desfigurat de o haită de câini. Cazul lui Áron nu este doar despre acum, când toată lumea este impresionată de tragica întâmplare. Este despre ajutor pe termen lung. Despre multe luni de terapii, dar nici asta nu este suficient. Casa are un mic panou solar, nu au condiții, nu pot băga în priză un aragaz sau o mașină de spălat, dar iubesc locul acela și, sincer, arată frumos. La zonă mă refer, căci casa are nevoie de multe îmbunătățiri pentru ca cei trei să locuiască decent. Ce au ei nevoie? Două biciclete bune pentru băieți. Un panou mult mai puternic, apoi o mașină de spălat și un frigider, o cameră în plus pentru băieți. Până acum s-au strâns 18.000 lei, câte 20 lei, 50 lei sau chiar 1.000. Vă mulțumim în numele lor!”, au scris reprezentanții Asociației, într-o postare pe Facebook.

Copilul se află în continuare internat la Brașov, iar medicii încearcă în fiecare zi să îi vindece rănile adânci, fiind deja supus mai multor intervenții chirurgicale. Leziunile deosebit de grave cu care s-a ales necesită circa 55-60 de zile de îngrijiri medicale, dacă nu survin complicații. Vor urma apoi luni grele de recuperare fizică, și poate ani de recuperare psihică, însă nu e sigur că va putea uita clipele groaznice prin care a trecut și va putea trece vreodată peste această traumă.

Acasă îl așteaptă mama și fratele său, în aceleași condiții grele de până acum, astfel că persoanele care doresc să contribuie pentru ca cei doi băieți să poată crește într-un mediu decent, așa cum orice copil merită, pot dona în contul deschis de Asociaţia Kastel: BCR RO41RNCB0053158483610001; CUI 38668288 – cu menţiunea „Donaţie Áron Máthé”.

Reprezentanții Asociației atrag atenția că strângerea de fonduri se desfășoară strict prin donații directe în contul deschis pentru copil, astfel că nu pot fi acceptați bani cash.

Între timp, proprietarul câinilor care l-ar fi atacat pe copil a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar cele 8 animale ale sale au fost ridicate de anchetatori şi transportate la un adăpost, urmând să le fie prelevate probe biologice. Procurorii vor să afle dacă într-adevăr unul sau mai mulți câini au reuşit să scape din curtea casei şi l-au sfâşiat pe copil.

(Ioana Ardeleanu)

Sursa foto: Facebook / KastelYouthHub

Publicitate
banner we radio