Ştiri locale

171 de centre de vaccinare din ţară se închid. În judeţul Covasna programul va fi doar modificat

Un număr de 171 de centre de vaccinare din toată țara se vor închide în perioada următoare, iar altele vor fi transformate în centre de testare pentru Covid-19, a anunţat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. În judeţul Covasna, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, toate cele 5 centre de vaccinare vor rămâne deschise, însă cel mai probabil vor funcţiona după un program redus.

Directorul DSP Covasna, Ágoston László, a explicat că în centrele în care există această posibilate, programul de lucru va fi modificat astfel încât în unele zile să fie administrate doze de vaccin anti-Covid, iar în altele să se facă testarea populaţiei.

Publicitate

„La noi în judeţ deocamdată nu se va închide niciun centru de vaccinare, cred că suntem printre puţinii sau chiar singurii din ţară care nu vor lua această măsură, dar la noi vaccinarea a mers destul de bine în centre, am avut atâtea câte am avut nevoie şi nu s-a pus problema să nu fie utilizate şi să trebuiască să se închidă. Rămân, deci, toate cele 5 centre din oraşe deschise. La nivel naţional era o limită de minimum 10 vaccinări pe zi, şi s-a decis să se ia măsuri în cazul centrelor de vaccinare care administrează mai puţine doze zilnic. La noi nu a fost cazul, dar a fost în alte zone, aşa că s-a venit cu ideea să se transforme în centre de testare sau mixte, unde să se facă şi vaccinare şi testare. Probabil că şi la noi se va mai reduce programul de lucru al centrelor pentru că vedem că vaccinarea nu prea merge, dar în mod concret nu pot spune când şi cum se va întâmpla acest lucru, trebuie să discutăm şi cu centrele de vaccinare. Important este că suntem peste limita de 10 vaccinări /zi, dar cum tendinţa la vaccinare este în continuare staţionară spre o uşoară scădere, şi noi vom recurge probabil la această metodă de a transforma centrele. Probabil o să reducem numărul de zile în care se vaccinează populaţia, în restul zilelor să fie centre la care se vor face teste, fie să reducem doar programul de lucru la unele centre, chiar dacă nu vor testa”, a explicat directorul DSP Covasna.

Potrivit acestuia, fiecare centru de vaccinare din judeţ administrează, în medie, circa 50-60 de doze de vaccin zilnic.

Începând din data de 4 februarie, la centrul de vaccinare din Sfântu Gheorghe, aflat pe strada Daliei nr.1, populaţia se poate testa gratuit anti-Covid în fiecare weekend, după ce DSP Covasna a asigurat un circuit separat pentru persoanele suspecte. Cu toate acestea, Ágoston László a explicat că acest lucru nu este permis în toate centrele din judeţ, întrucât nu toate dispun de spaţiul necesar.

„În Sfântu Gheorghe am putut organiza o linie separată pentru testare, fiind un spaţiu mare la sediul din strada Daliei, dar în celelalte nu prea putem face asta, şi atunci probabil că vom fi nevoiţi să modificăm programul astfel încât într-o zi se face vaccinare, iar în alta testare, pentru că nu putem amesteca lumea. Cei care vin la testare sunt cel mai probabil infectaţi, iar cei care vin la vaccinare sunt, foarte probabil, sănătoşi, şi nu ar trebui să îi amestecăm într-o sală de aşteptare”, a explicat directorul DSP Covasna.

În ceea ce priveşte testarea populaţiei în primul weekend la centrul din strada Daliei, vineri au fost realizate 30 de teste, sâmbătă 37, iar duminică 65, procentul de pozitivare fiind de circa 40-50%, conform conducerii DSP Covasna.

Modificările în ceea ce priveşte programul de funcţionare al centrelor din judeţ pot fi urmărite pe site-ul instituţiei, AICI.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio