Ştiri locale

17 covăsneni cu afecțiuni psihice, printre pacienţii de la „Azilul groazei” din județul Mureș

Șaptesprezece adulți din județul Covasna, cunoscuți cu diferite afecțiuni psihice, se aflau printre pacienții internați în Centrul de îngrijire și asistență din localitatea Bărdești, județul Mureș, unde săptămâna trecută șapte persoane, adulți și copii, au fost descoperite de autorități în subsolul instituției, fiind ținute în condiții inumane și degradante.

Directorul general al DGASPC Covasna, Vass Mária, ne-a transmis că cei 17 beneficiari au fost transferați în perioada septembrie 2020 – aprilie 2022, întrucât instituția pe care o conduce nu are capacitatea necesară pentru a acoperi nevoile județului.

„Având în vedere solicitarea dvs. privind beneficiarii internați în județul Mureş, la Centrul de îngrijire şi asistență din Bărdeşti, este vorba despre 17 persoane, toți sunt adulți. Beneficiarii au fost internați/transferați în perioada septembrie 2020 – aprilie 2022 la centrul menționat. DGASPC Covasna are în subordine un singur centru de îngrijire şi asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, cu o capacitate de 24 de persoane, care nu poate acoperi nevoile județului. Totodată, în ultima perioadă, politica publică de asistență socială era de a externaliza serviciile sociale către ONG-uri acreditate în acest sens. Toate aceste persoane internate au afecțiuni psihice de diferite tipuri”, ne-a transmis șefa DGASPC Covasna.

5 persoane au fost readuse în județ

Vass Mária a mai precizat că 5 dintre persoane au fost readuse în județ, iar 12 au fost relocate în centre din județul Mureș, aparținând DGASPC.

„Până în momentul de față au fost readuse în județ 5 persoane pentru care s-au identificat soluții temporare, 12 persoane au fost relocate în două servicii aparținătoare DGASPC Mureș, dintre care pentru 3 persoane s-au identificat alte soluții temporare în judeţ şi urmează a fi transferate în zilele următoare. Pentru celelalte persoane urmează să se identifice alte soluții optime în interesul superior al beneficiarilor, de către toate instituțiile implicate”, a mai transmis șefa DGASPC Covasna.

Pacienți cazaţi la subsol pe saltele murdare de fecale, urină şi sânge

Joia trecută, în timpul unui control, Centrul de Resurse Juridice a descoperit că pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazaţi în camere, în subsol erau ascunse 4 persoane cu dizabilităţi grave, ținute în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcţie, saci de haine și echipamente medicale vechi. Pacienții zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină şi sânge, nu se puteau apăra şi nu puteau cere ajutor (nonverbali şi incapabili să se deplaseze).

Potrivit unui comunicat al instituției, „una dintre persoane era în stare avansată de malnutriţie (piele şi os), cu leziuni la nivelul şoldului, acoperită de muşte, mirosind puternic a fecale”. Alte două persoane aflate în stare gravă erau ținute într-o cameră neiluminată, în spatele bucătăriei, accesul fiind blocat cu o masă de metal pe care erau aşezate cărămizi.

Aceeași sursă mai precizează că unii dintre beneficiarii centrului au declarat că au fost legaţi, ameninţaţi, bătuţi de către personalul şi conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor.

Focar de râie la „azilul groazei” din Mureș

Trei din cele 4 persoane preluate din căminul în care erau ținute în beci au scabie, o boală extrem de contagioasă. Printre ele se numără și fata malnutrită, care se află internată la Spitalul Universitar.

Cea de-a 5-a persoană care a ajuns în București, tot din Mureș, a fost transferată la Spitalul Universitar. Este vorba de o tânără de 22 de ani, despre care medicii spun că este malnutrită, iar starea acesteia este gravă.

Premierul Marcel Ciolacu i-a demis pe prefectul și subprefectul de Mureș

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că i-a demis pe prefectul și subprefectul de Mureș după ororile descoperite la azilul la Centrul de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu’ Min din localitatea Bărdeşti.

„Ştim foarte bine că sub coordonarea prefecţilor şi a subprefecţilor s-au făcut controale timp de o lună de zile. Din câte am înţeles, AJPIS-ul controlase acest centru cu o zi sau două înainte şi spusese că nu e nicio problemă. Doamna ministru a Muncii a luat decizia de a face o comisie disciplinară, conform legii a fost destituită persoana care a condus AJPIS-ul. Eu astăzi de dimineaţă am avut o discuţie cu vicepremierul şi ministrul de Interne, domnul Cătălin Predoiu, şi am dispus eliberarea din funcţie atât a prefectului, cât şi a subprefectului”, a spus șeful Guvernului.

Inspectorii statului au controlat de trei ori în ultimele două săptămâni azilului din Mureş, Căsuţa Lu’ Min, unde patru oameni cu dizabilități erau ținuți la subsol în condiții inumane, însă nu au constatat nimic în neregulă.

Trei persoane au fost reținute de procurorii DIICOT

Trei persoane au fost reținute în cazul azilului groazei din Mureş, printre ei fiind patronul şi administratorul căminului.

Procurorii DIICOT Târgu Mureș au dispus reținerea a trei inculpați, cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.

Grupul infracțional care trăia din banii obținuți prin exploatarea vârstnicilor din azilul groazei din Mureș s-a format în 2020.

“La data de 28 iulie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.

Din cercetări a reieșit că, în anul 2020, bănuiții ar fi constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători.

Banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate ar fi fost folosiți cu preponderență în beneficiul membrilor grupării.

Persoanele vârstnice ori cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, ar fi fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de  agresiune  fizică și psihică,  privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei.

La data de 27 iulie a.c., au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilități, aflate în subsolul unei clădiri aparținând asociației, cazate în condiții improprii, printre materiale de construcții, cu saltele așezate direct pe podea.

În aceeași clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătrați, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică și în imposibilitatea de a comunica.

Până la acest moment, au fost identificate 56 de persoane, cazate în spațiile asociației, majoritatea aflate în evidența DGASPC Maramureș și Covasna.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Târgu Mureș au dispus reținerea a trei persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.

În cursul acestei zilei, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Mureș, cu propunerea de arestare preventivă a bănuiților, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul DIICOT.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio