Ştiri locale

13 mașini abandonate au fost ridicate de pe străzile din Sfântu Gheorghe

13 mașini abandonate sau fără stăpân au fost transportate zilele trecute de pe străzile orașului Sfântu Gheorghe, în cadrul unei acțiuni inițiate de Poliția Locală.

În cele mai multe cazuri acționăm pe baza sesizărilor venite din partea locuitorilor, câteodată și din partea Primăriei cu privire la mașinile abandonate, iar colegii noștri găsesc și ei ocazional autovehicule care nu au mai fost mișcate de mult timp. Mașinile abandonate reprezintă o problemă în special în zonele rezidențiale, unde locurile de parcare sunt și așa limitate, iar noi încercăm să ajutăm locuitorii în acest fel”, a declarat directorul Poliției Locale, Hadnagy István.

Publicitate

Când o mașină devine abandonată? Există două criterii importante pentru a decide dacă o mașină este nerevendicată: în primul rând aceasta staționează pe domeniul public pentru o perioadă lungă de timp, și în al doilea rând nu îndeplinește criteriile legale minime pentru a circula și nu are o inspecție tehnică periodică (ITP) valabilă. În astfel de cazuri Poliția Locală plasează o notificare pe parbrizul mașinii prin care proprietarul este somat să rezolve situația vehiculului în termen de  10 zile lucrătoare – în practică autoritățile așteaptă chiar și mai multe zile. Dacă proprietarul nu se conformează notificării, mașinile sunt transportate la sediul Serviciului de Gospodărire a Domeniului Public din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, cu ajutorul unei firme de specialitate din județul Brașov, iar proprietarii au la dispoziție 30 de zile pentru a se prezenta și a revendica vehiculul, în caz contrar mașina este valorificată ca fier vechi de către oraș. În cazul în care proprietarul se prezintă, trebuie să plătească o taxă de ridicare și transport (care variază) și o taxă de depozitare de 50 de lei pe zi.

În 2022 în total au fost predate 19 mașini din județ.

Hadnagy István a declarat că acțiuni similare au loc la fiecare 2-3 luni și că se încearcă permanent să fie îndepărtate mașinile abandonate: cei care observă cazuri similare le pot semnala online AICI.

(Biroul de presă al Poliţiei Locale)

Publicitate
banner we radio