Ştiri locale

13 angajați de la o fabrică din staţiunea Covasna, testați pozitiv COVID-19

Firma de producție Ardealul din orașul Covasna, profilată pe procesarea, prelucrarea și conservarea cărnii, legumelor și a altor produse pentru industria de panificație și-a sistat temporar activitatea într-unul dintre punctele de lucru după ce în urmă cu două săptămâni mai mulți angajați au fost diagnosticați cu COVID-19.

Prefectul județului Covasna, Iulian Todor, ne-a precizat că în urma testelor de rutină efectuate în ultima perioadă, 13 angajați din cadrul secției de producție a conservelor de pate au fost depistați pozitiv, conducerea societății luând decizia de a opri activitatea.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a demarat anchete epidemiologice în urma cărora s-a dispus izolarea la domiciliu a angajaților infectați, împreună cu toate persoanele cu care aceștia au intrat în contact, iar punctul de lucru a fost dezinfectat.

„În urma testelor efectuate succesiv, în 4 etape, s-a stabilit că un număr de 13 angajați sunt infectați cu virusul SARS-Cov-2. Având în vedere prevederile legale, DSP Covasna a efectuat după fiecare testare anchetă epidemiologică iar autoritățile competente au dispus măsuri de prevenire, începând cu distanțarea fizică, protecție individuală, dotarea și folosirea unor echipamente de lucru adecvate etc. La inițiativa conducerii unității, a fost închisă secția respectivă pentru o perioadă. Toate persoanele infectate sunt izolate la domiciliu, având forme ușoare de boală.  Fabrica lucrează în 3 puncte de producție, cazurile pozitive sunt din punctul de producție conserve  pate.  Persoanele negative din această secție sunt carantinate, astfel că lucrul în punctul de producție respectiv a fost sistat. S-au dispus măsuri de dezinfecție, respectarea distanțării, purtarea echipamentului de protecție adecvat și alte măsuri. Mulțumim conducerii și asociaților societății comerciale pentru responsabilitatea de care au dat dovadă”, ne-a transmis prefectul județului Covasna, Iulian Todor.

Activitatea în punctul de lucru a fost reluată

Reprezentanții grupului norvegian Orkla Foods România care deține fabrica din Covasna ne-au confirmat că activitatea de producție a fost sistată timp de 10 zile și reluată în cursul zilei de luni.

Purtătorul de cuvânt al companiei, Dorian Ilie, ne-a transmis că în prezent 3 dintre angajați se află internați, iar restul de zece, alături de contacții direcți ai acestora, se află în carantină la domiciliu, toți având forme ușoare ale bolii.

„În momentul de față trei dintre angajați sunt spitalizați având forme ușoare ale bolii, iar restul de zece, alături de contacții direcți ai acestora, se află în carantină la domiciliu, având la fel, forme ușoare ale bolii. Reprezentanții companiei se află în legătură permanentă cu angajații și familiile lor pentru a oferi tot sprijinul necesar și a se asigura că evoluția situației este una favorabilă, siguranța și sănătatea acestora fiind prioritatea numărul unu a companiei în momentul de față. În cursul zilei de astăzi (luni – n.r.) producția a fost reluată, iar angajații prezenți în fabrică au fost testați din nou, toate rezultatele fiind negative. Repornirea producției s-a făcut cu personalul care nu prezintă niciun risc, mai exact fără cei care sunt în carantina solicitată de Direcția de Sănătate Publică Covasna sau cei care ar putea prezenta un risc. Conform procedurilor interne, compania a anunțat imediat autoritățile locale din județul Covasna, oprind de asemenea și producția timp de zece zile pentru a opri răspândirea virusului și a preveni apariția de noi cazuri”, ne-a transmis reprezentantul Grupului.

Produsele sunt sigure pentru consum

Potrivit acestuia, toate spațiile interioare ale fabricii din orașul Covasna au fost dezinfectate, nu există riscul unor întârzieri în producție sau în livrarea produselor pe piață, iar produsele sunt sigure pentru consum.

Conducerea companiei a introdus la începutul pandemiei măsuri stricte pentru prevenirea răspândirii infecțiilor în toate fabricile pe care le deține, printre acestea numărându-se și unele restricții privind călătoriile sau întâlnirile în ceea ce privește angajații, reguli clare pentru șoferii de camioane, vizitatori și contractori în locațiile companiei.

„Fiecare angajat are obligația de a-și dezinfecta mâinile înainte de intrarea în fabrică și de a efectua triajul epidemiologic suplimentar prin aplicarea chestionarului specific pentru COVID-19 la intrarea în tura de lucru. Schimbul între ture și fluxul de lucru au fost adaptate astfel încât între angajați să se păstreze o distanță regulamentară. De asemenea, nu este permis accesul în sala de mese și în zona dedicată fumatului pentru mai mult de două personae. În același timp a fost implementat un plan de igienizare suplimentar utilizând substanțe de igienizare cu acțiune virucidă. În această perioadă a fost limitat accesul persoanelor din exteriorul companiei, acesta fiind posibil doar în cazul unor urgențe, după completarea chestionarului COVID-19 și confirmarea negativă privind posibilele simptome, purtarea măștilor de protecție și dezinfectarea mâinilor fiind obligatorii. În continuare monitorizăm atent starea de sănătate a colegilor noștri pentru a ne asigura că orice alt eveniment asemănător să poată fi izolat rapid, iar aceștia să fie tratați corespunzător. Pe această cale vrem să reiterăm faptul că în momentul de față angajații companiei lucrează în condiții de siguranță cât mai mare împotriva infecției cu coronavirus”, ne-a comunicat reprezentantul Grupului.

Acesta a mai transmis că purtarea măștii este obligatorie atât pe drumul spre și dinspre fabrică, dar și în incinta acesteia, iar testarea este continuată atât în rândul angajaților din grupele cu risc, cât și aleatoriu pentru identificarea din timp a potențialelor focare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate