
13.500 de lei strânși pentru familia din Valea Mare a cărei casă a fost mistuită de flăcări
Drama familiei din Valea Mare care la începutul lunii iulie a rămas fără acoperiș deasupra capului, în urma unui incendiu violent care a izbucnit la mansardă şi acoperiș, a sensibilizat atât locuitorii comunei, cât și pe cei din localitățile învecinate. În urma apelului lansat de autoritățile locale, s-au strâns 13.500 de lei, bani care au ajuns deja la familia greu încercată.
Primarul comunei Valea Mare, Bogdan Marin, a transmis că numele persoanelor care au făcut donații pentru această cauză vor fi afișate pe un „panou de onoare”, care va fi amplasat la loc de cinste în incinta Primăriei, într-un „colț al faptelor bune”, care va fi amenajat după renovarea instituției.
„S-a adunat suma de 13.500 lei, o sumă destul de frumoasă, ținând cont că Valea Mare este o comună mică, a tot participat la astfel de acțiuni și mulți dintre cetățenii noștri le-au dat direct dumnealor donațiile. Mulțumim tuturor vălenilor și cetățenilor comunelor învecinate, care au luat parte la această acțiune caritabilă. Contează mult să știm că nu suntem singuri în asemenea momente grele și da, vă promitem că nu sunteți singuri. Comuna Valea Mare este o comună din ce în ce mai unită, cu oameni harnici, săritori, care se mobilizează exemplar și se ajută în caz de nevoie, iar Primăria și Consilul Local fac echipă doar pentru și în folosul dumneavoastră, contați oricând pe noi. Lista cu persoanele și sumele care s-au donat o predăm familiei, iar promisiunea cu acel panou de onoare rămâne valabilă, acel colțișor al faptelor bune se va regăsi în proiectul de renovare al Primăriei”, a transmis edilul.
Acesta i-a îndemnat din nou pe localnici să își asigure locuințele în caz de incendii, punctând că suma investită este mult prea mică în comparație cu pierderile care pot fi suferite în astfel de situații.
Casa cuprinsă de flăcări la începutul acestei luni, cel mai probabil în urma unui scurtcircuit electric, s-a transformat în scrum și va trebui reconstruită de la zero. Intervenția pompierilor a fost îngreunată de lipsa hidranților și de faptul că pârâul Valea Mare a secat, astfel că echipajele sosite la locul intervenției au fost nevoite să alimenteze autospecialele cu apă din fântâni și din alte surse naturale aflate, însă, la câțiva kilometri.
Mai multe persoane au criticat autoritățile locale pentru lipsa hidranților, sau pentru că în comună nu există serviciu voluntar pentru situații de urgență. În urma zecilor de mesaje primite, primarul Bogdan Marin a explicat, într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei, că localitatea nu are sursă de apă curentă, iar localnicii abia au apă pentru consumul zilnic, motiv pentru care nu pot fi montați hidranți în comună.
La doar câteva zile distanță, autoritățile locale au primit vestea că vor putea beneficia de două finanțări care însumează peste 23 milioane de lei pentru realizarea infrastructurii de apă și canalizare, ambele proiecte depuse în luna noiembrie a anului trecut în cadrul programului național Anghel Saligny fiind declarate câștigătoare.
Realizarea infrastructurii de apă și canalizare din localitate ar urma să rezolve problema lipsei surselor de apă în eventualitatea producerii unor astfel de incidente.
(Ioana Ardeleanu)