Ştiri locale

12 tineri s-au înscris anul acesta pentru a deveni voluntari ISU Covasna

Douăsprezece persoane s-au înscris de la începutul acestui an pentru a deveni voluntari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, 10 dintre aceștia fiind repartizați Detașamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe, iar ceilalți doi la Târgu Secuiesc.

Înscrierile se derulează pe tot parcursul anului, însă cursurile introductive prin care tinerii obțin calitatea de voluntar sunt organizate în momentul constituirii unei serii de minimum 10 persoane, potrivit reprezentanților ISU Covasna.

Publicitate

Cei care vor să devină voluntari trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani, să fie apți din punct de vedere medical, să nu fi fost condamnați pentru infracțiuni săvârșite cu intenție și să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență.

Activitatea se desfășoară în baza unui contract de voluntariat. Candidații trebuie să completeze o cerere de înscriere, pe care o pot solicita de la sediul ISU Covasna, și să întocmească un dosar care să conțină o copie a actului de identitate; certificatul de cazier judiciar (în cazul persoanelor cu vârsta peste 18 ani); acordul părinților / tutorelui legal (în cazul celor care n-au împlinit 18 ani); avizul psihologic cu mențiunea „apt pentru activitatea de voluntariat în cadrul IGSU”; un act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfășurare; o adeverință de la medicul de familie cu mențiunea „apt pentru efort fizic” sau „apt pentru muncă”.

Voluntarii înscriși în programul „Salvator din Pasiune” participă la cursuri de bază și prim ajutor gratuite, beneficiază de un stagiu de formare profesională gratuit, pot face parte din echipa SMURD sau din garda de intervenție la stingerea incendiilor și se pot implica activ în viața socială și umanitară a comunității.

Cei interesați pot afla mai multe detalii despre program AICI.

Programul național „Salvator din pasiune”, reluat în 2021 după un an de pauză impusă de pandemia Covid-19, se desfășoară începând cu anul 2016.

În prezent, cel mai tânăr voluntar activ al ISU Covasna are 17 ani, iar cel mai vârstnic are 36 de ani. Voluntarul activ cu cea mai mare vechime își desfășoară activitatea în cadrul ISU Covasna din 2019 și a participat la peste 300 de intervenții.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio