Ştiri locale

12 proiecte depuse pentru reabilitarea gangurilor din Sfântu Gheorghe

Primăria Sfântu Gheorghe a primit 12 proiecte din partea unor artişti plastici interesaţi să participe la programul „Gang Rehab”, ce are ca scop reabilitarea mai multor pasaje pietonale din municipiu.

Reprezentanta Biroului de Comunicare şi Imagine a Primăriei, Knop Ildikó, a declarat că 11 dintre cele 12 proiecte depuse au fost concepute pentru un gang aflat în Piaţa „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, iar unul, pentru un pasaj din zona Gării.

Publicitate

„Au fost nouă grupuri de artişti, formate din câte două persoane, care s-au înscris cu 12 proiecte. În urma deliberării juriului a fost aleasă o lucrare pentru gangul din Piaţa „Mihai Viteazul”, iar alte două au fost selectate pentru gangurile din zona Gării. Practic, artiştilor li se va propune să îşi regândească proiectele pentru alte locuri, respectiv pentru pasajul 1 şi 2 din zona Gării. Dacă vor accepta, atunci vor fi realizate acolo, iar în cazul în care nu optează pentru această posibilitate atunci se va lansa un nou concurs”, a precizat Knop Ildikó.

Potrivit acesteia, majoritatea proiectelor au vizat pictarea pereţilor gangurilor, dar au fost şi câţiva artişti care au propus realizarea unor instalaţii, care, însă, nu au fost considerate fezabile de către juriu.

Proiectul „Gang Rehab” vizează reabilitarea, în această toamnă, a trei dintre cele 16 ganguri pietonale din municipiul Sfântu Gheorghe, care se află într-o stare deplorabilă. Câştigătorii vor avea la dispoziţie un buget de 1.500 de lei pentru materiale şi vor primi câte un onorariu de 1.000 de lei.

„De 30 de ani nimeni nu s-a ocupat de aceste ganguri. Vorbim despre un proiect decorativ, iar scopul este ca oamenii care locuiesc în jur sau folosesc aceste ganguri să se simtă puţin mai bine, trecerea din spaţiul public în cel privat să fie puţin mai plăcută, mai armonioasă. Gangurile acestea sunt o problemă nu doar la Sfântu Gheorghe, peste tot în ţară sunt aceleaşi probleme şi noi vrem să arătăm că există o soluţie, chiar dacă nu cea mai bună sau perfectă”, a declarat managerul programului, Veres Nagy Timea.

Programul „Gang Rehab” se va derula în mai multe etape, prima vizând curăţarea, zugrăvirea şi renovarea gangurilor, a doua, reabilitarea propriu-zisă pe baza ideilor artiştilor, iar a treia, prezentarea rezultatelor proiectului atât locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe, cât şi ai altor oraşe, respectiv Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc şi Gheorgheni.

„Gang Rehab” este realizat de Primăria Sfântu Gheorghe şi de Casa de Cultură Municipală, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România şi Asociaţia Tone Troopers şi este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio