Ştiri locale

11 februarie – Ziua Europeană a Numărului Unic 112

În situaţiile de urgenţă, fiecare secundă contează. Atunci când este în joc viaţa cuiva, nu puteţi pierde timpul căutând numărul de telefon la care să sunaţi pentru a obţine ajutor. De aceea, Uniunea Europeană a introdus un număr unic, 112,  care este gratuit şi poate fi apelat de pe orice telefon, fix sau mobil, şi poate fi apelat din toate statele membre, apelurile fiind înregistrate.

Data de 11 februarie este celebrată ca fiind Ziua Europeană a Numărului Unic 112, rezervat apelurilor de urgenţă. 112 este numărul unic de urgenţă care poate fi apelat în toate cazurile în care incidentele au sau pot avea un efect negativ asupra persoanelor, a mediului sau a proprietăţii şi necesită intervenţia imediată a Ambulanţei, Poliţiei, Pompierilor sau Jandarmeriei.

Persoana care apelează 112 trebuie să cunoască următoarele:

– să îşi păstreze calmul

– să răspundă clar tuturor întrebărilor operatorului

– să declare cât mai concis cele întâmplate

– să menţioneze clar adresa la care s-au produs evenimentele (inclusiv punct de reper)

– să respecte indicaţiile operatorului până la sosirea echipajelor de intervenţie

– să nu închidă telefonul până în momentul în care operatorul solicită acest lucru.

Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie constituie contravenţie, iar faptele sunt sancţionate cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna transmite felicitări personalului Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU) 112, le doreşte succes în continuare şi le mulţumeşte pentru colaborare.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Publicitate
banner we radio