Ştiri locale

100 de copii din județul Covasna incluși într-un program de educație civică lansat de Asociația Turul Madár

Asociația Turul Madár a lansat programul #childsteps, în cadrul căruia 100 de elevi de gimnaziu din județul Covasna vor beneficia săptămânal de activități de educație civică, cu sprijinul a 10 educatori voluntari.

Programul, care se va derula pe o perioadă de 24 de luni, în parteneriat cu Școlile Gimnaziale „Gaál Mózes” din Baraolt, „Kriza János” din Aita Mare și „Benkő József” din Aita Medie, este adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, majoritatea dintre aceștia provenind din mediul rural.

Publicitate

Echipa de proiect și-a propus să implice în diferite activități și evenimente un număr de 245 de localnici din cele 5 localități participante, respectiv Sfântu Gheorghe, Aita Mare, Aita Medie, Calnic și Baraolt, promovând, astfel, participarea activă a acestora în propriile comunități.

Totodată, va fi lansat un ghid pentru educatori, menit să sprijine, pe termen lung, activitatea cadrelor didactice implicate, însă inițiatorii și-au propus ca acesta să devină disponibil și pentru alți profesori.

„#childsteps reprezintă o completă reorganizare a programului nostru Berde Mózsa, dar în același timp și o dezvoltare a acestuia. Perioada recentă a fost marcată de pandemie și nu a fost una prielnică pentru acest program, dar încercăm să compensăm prin noul proiect. Luăm în considerare experiențele și ideile din ultimii ani, care au venit parțial de la părinți, dar mai ales de la educatori. Proiectul se bazează pe trei piloni importanți: formarea educatorilor și editarea unui manual, programe pentru copii și dezvoltare organizațională pentru îmbunătățirea managementului voluntarilor. Profesorii implicați în proiect sunt toți voluntari, nu le putem mulțumi altfel pentru munca lor, decât prin cursuri de pregătire și atenția pe care le-o acordăm. Le putem oferi un training de patru săptămâni prin care să-și dezvolte cunoștințele și abilitățile educaționale (…) Vom putea aduce ceva nou și în activitățile dedicate copiilor, vrem să comunicăm mai eficient cu părinții, să implementăm activități care au fost solicitate în prealabil, dar din anumite motive s-au tot amânat”, a transmis președintele „Turul Madár”, Furus Levente.

Programul va însemna și un schimb de experiență între localitățile implicate, astfel încât copiii participanți să se cunoască între ei, dar să cunoască și localitățile învecinate. Totodată, în fiecare dintre cele 5 localități vor avea loc acțiuni de voluntariat cu implicarea elevilor incluși în program, pentru ca aceștia să învețe de la vârste cât mai fragede despre importanța voluntariatului.

„Datorită #childsteps, vom edita și o publicație al cărei scop este să îi ajute pe educatori în munca lor, să le fie un fel de ghid. Necesitatea acestui lucru a fost semnalată de mai multe ori de către educatori. Prin structura sa, publicația va cuprinde un an școlar în care vor fi incluse sărbătorile, activitățile legate de acestea, diverse exerciții și probleme, desfășurarea unei întregi activități de la început până la sfârșit. În cadrul activităților săptămânale pentru copii, va fi posibilă implicarea unor profesori externi, am dori să implicăm în total 10 educatori în câte o tematică, de preferință pe aceia care nu prea au acces la activități similare. De asemenea, inițiem un tip de relații de schimb între localități, astfel într-o anumită zi o localitate primește copiii altei localități, conform unui program stabilit”, a explicat coordonatoarea proiectului, Szabó Adél-Júlia.

În prezent, Asociația lucrează la implementarea mai multor programe pentru comunitate, printre care și #youthfocus, un proiect care a obţinut anul trecut o finanţare de peste 93.000 de euro, și al cărui scop este dezvoltarea spiritului civic şi implicarea tinerilor în comunitate.

„Voluntarii adulți sunt din Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc și alte comunități din zona Baraolt, în prezent suntem în contact cu 35 de noi mentori și 10 educatori de copii, deci în total ni s-au alăturat 45 de voluntari adulți. Profilul voluntarilor adulți variază, avem și polițist, și profesor, salvamontist, inginer, consultant etc., iar ceea ce au ei în comun este că doresc să se implice și se și implică în educația copiilor și tinerilor. Ne străduim să organizăm în fiecare an una sau chiar mai multe tabere și workshop-uri, în care voluntarii se întâlnesc, vorbesc, se cunosc și își împărtășesc experiențele, asigurând astfel un spirit de echipă”, a transmis Oláh Katalin, responsabil financiar și consultant de proiecte.

Bugetul total al proiectului este de 81.072 euro, din care 7,49 % este contribuția proprie a Asociației „Turul Madár”. Finanțarea este asigurată de Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

(Ioana Ardeleanu)

Foto arhiva

Publicitate
banner we radio