Ştiri locale

1 Decembrie fără fanfară și show aviatic la Sfântu Gheorghe. Programul complet al manifestărilor de Ziua Națională 

Ziua Națională a României va fi marcată și în acest an în județul Covasna printr-o serie de activități cultural-artistice și militar-religioase, care se vor întinde pe tot parcursul săptămânii, în program fiind cuprinse, printre altele, spectacole de teatru, muzică și poezie, concursuri de istorie și cultură, concerte de muzică clasică românească, o lansare de carte și proiecția unui film documentar despre copilăria poetului Mihai Eminescu.

De la manifestările organizate pentru marcarea a 105 ani de la Marea Unire, în acest an, vor lipsi fanfara militară și spectacolul aviatic pe care locuitorii le-au putut viziona în anii trecuţi. De altfel, acesta a fost unul dintre motivele pentru care organizatorii – Centrul Militar Județean și Prefectura Covasna – au decis ca ceremonialele militare și religioase organizate la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna și Întorsura Buzăului să înceapă mai târziu față de alți ani, în speranța că măcar fanfara militară din Brașov va putea participa și în județul Covasna. La Sfântu Gheorghe, ceremonialul militar-religios va avea loc începând cu ora 14:30 în Piaţa Mihai Viteazul.

Publicitate

„În patru localități vor fi organizate manifestări: la Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc și Covasna. La Sfântu Gheorghe programul va începe la ora 14:30, pentru că am tot sperat că prindem fanfară, de asta am tot lungit, ca să avem o șansă la fanfara de la Brașov, dar din păcate am mutat ora degeaba. Nu avem de unde să luăm fanfară, ei au activități multiple și în județul Brașov și în județul Harghita, deci nu avem nicio șansă. Nu va fi nici spectacol aviatic, ci doar militari. Un alt motiv pentru mutarea orei este faptul că am avut niște solicitări repetate în alți ani, pentru că ceremoniile erau organizate când lumea era la biserică și că din acest motiv nu aveam foarte mare audiență. Am decis să fie organizate diferit de ora bisericii”, ne-a explicat comandantul Centrului Militar Județean şi al Garnizoanei Sfântu Gheorghe, lt. Col. Dorin Neagu. 

„Am discutat în cadrul colectivului care se ocupă cu organizarea evenimentului 1 Decembrie, că dacă este prea devreme nu prea vine lumea, că este prea frig, că vremea nu e bună și așa mai departe, și atunci am decis să punem mai târziu. Cei de la Centrul Militar Județean au reprogramat și în celelalte orașe, iar ultima manifestare va fi la Sfântu Gheorghe, ca să fie mai acceptabil pentru un public mai larg”, ne-a explicat și prefectul județului, Ráduly István. 

Vineri, 1 Decembrie, ceremoniile militar – religioase vor începe în municipiul Târgu Secuiesc, la ora 11:00, la Troița Eroilor Neamului. La Întorsura Buzăului, manifestările vor începe la ora 12:00, la Monumentul Eroilor, iar în stațiunea Covasna vor începe la ora 12:30, la Monumentul Ostașului Român.

(Ioana Ardeleanu)

Program complet

Luni, 27 noiembrie, ora 16:00, Teatrul „Andrei Mureșanu”

Spectacol de muzică și poezie cu participarea ansamblurilor locale: Grupa mare – Asociația ProPicnoris – GPP Rază de soare/Napsugar- Sfântu Gheorghe

Ansamblul artistic Speranța – Fundația Mihai Viteazul

Grup vocal bărbătesc Pădurenii – Asociația Pădurenii din Barcani

Grup vocal bărbătesc Voievozii munților – Asociația Voievozii munților din Vâlcele

Grup vocal Bărbătesc Voineștenii – Asociația Iustinian Teculescu – Covasna

Organizator: FUNDAȚIA „MIHAI VITEAZUL ” SFÂNTU GHEORGHE, finanțat prin Consiliul Local Sfântu Gheorghe

Marți, 28 noiembrie, ora 10:00, Prefectura Covasna

Concurs Județean de istorie și cultură – nivel gimnazial și liceal

Organizatori: Inspectoratul Școlar Județean Covasna și Instituția Prefectului-Județul Covasna

Miercuri, 29 noiembrie, ora 19:00, Teatrul „Andrei Mureșanu”

„Pisici 2” – Spectacol-concert pus la cale de Fără Zahăr

Organizator: Teatrul Andrei Mureșanu

Miercuri, 29 noiembrie – vineri, 1 decembrie

Itinerar religios-istoric în parohiile ortodoxe din Protopopiatul Sfântu Gheorghe.

Organizator: Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna”, finanțat prin Consiliul Județean Covasna

Joi, 30 noiembrie, ora 17:00, Cinema Arta

„Eminescu și Cernăuții” – Film documentar despre copilăria lui Eminescu.

Organizator: Teatrul Andrei Mureșanu, finanțat prin Consiliul Județean Covasna

Vineri, 1 Decembrie

Ora 11:00, Troița Eroilor Neamului, Târgu Secuiesc

Ceremonial militar-religios

Organizatori: Instituția Prefectului-Județul Covasna și Centrul Militar Județean Covasna

Ora 12:00, Casa de Cultură Vigado, Târgu Secuiesc

Program cultural artistic dedicat Zilei Naționale

Organizator: Asociația „Suflu Românesc” de Dezvoltare Locală și Culturală,  finanțat prin Consiliul Local Târgu Secuiesc, Consiliul Județean Covasna

Ora 12:00, Monumentul Eroilor din Întorsura Buzăului

Ceremonial militar-religios

Organizatori: Instituția Prefectului-Județul Covasna și Centrul Militar Județean Covasna

Ora 12:30, Monumentul Ostașului Român, Covasna

Ceremonial militar-religios

Organizatori: Instituția Prefectului-Județul Covasna și Centrul Militar Județean Covasna

Ora 13.00, Teatrul „Andrei Mureșanu”

„Hei, unde e zâmbetul?”Spectacolul pentru copii al trupei Artya

Organizator: Teatrul Andrei Mureșanu, finanțat prin Consiliul Județean Covasna

Ora 14:30, Grupul statuar „Mihai Viteazul”, Sfântu Gheorghe

Ceremonial militar-religios

Organizatori: Instituția Prefectului-Județul Covasna și Centrul Militar Județean Covasna

Ora 19.00, Teatrul „Andrei Mureșanu”

„Regalul compozitorilor români” –  Concert de muzică clasică românească susținut de Clasical Singer. Organizator: Teatrul Andrei Mureșanu, finanțat prin Consiliul Județean Covasna.

Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” Sfântu Gheorghe – Tipărirea și lansarea cărții „Cetățeni de onoare ai comunității românești din Sfântu Gheorghe și prietenii lor de pretutindeni (2002-2023). Organizator: Centrul European de Studii Covasna-Harghita,  finanțat prin Consiliul Județean Covasna.

Sâmbătă, 2 decembrie

Ora 17:00, Sala Teatrului „Tamási Áron”

Spectacolul folcloric „Glasul Unirii, în inima României”, ediția a IV-a, cu participarea interpretului de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu, împreună cu Taraful „Țara Silvaniei”, și Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte” al Centrului de Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț. Organizator: Asociația Despărțământul Covasna- Harghita al Astra, finanțat prin Consiliul Local Sfântu Gheorghe

Publicitate
banner we radio