Ştiri locale

Ziua Mondială a Prematurității: 71 de bebeluși s-au născut prematur anul acesta la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe

Aripa de terapie a secţiei de Neonatologie de la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, unde sunt trataţi copiii născuţi prematur, a fost decorată cu baloane violet, „culoarea prematurităţii”, cu ocazia Zilei Mondiale a Copilului Prematur, sărbătorită în fiecare an în data de 17 noiembrie.

Tot pentru a marca această zi, reprezentanții spitalului au transmis, printr-o postare pe Facebook, că prevenirea nașterilor premature prin controale medicale periodice, dar și îngrijirea bebelușilor veniți pe lume înainte de termen, reprezintă „provocări importante pentru întreaga societate”, colaborarea eficientă între comunitatea medicală, familie şi societatea civilă fiind esențială.

Publicitate

„Bebelușii născuți înainte de săptămâna 37 de sarcină au de înfruntat mai multe riscuri și complicații decât copiii veniți pe lume la termen, iar în cazul celor care se nasc înainte de 28 de săptămâni, există riscul ca principalele organe să nu funcționeze așa cum ar trebui, neputând să îndeplinească funcțiile de bază. De cele mai multe ori, acești bebeluși au nevoie de tratament de susținere de lungă durată, iar echipa secției de Neonatologie a spitalului nostru se asigură că cei mici recuperează cu bine timpul pe care ar fi trebuit să îl petreacă în burtica mamei, fiind îngrijiți cu multă pricepere și iubire”, transmit reprezentanții unității medicale.

Potrivit acestora, de la începutul anului, la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe au venit pe lume înainte de termen 71 de bebeluși, media anuală a copiilor născuți prematur în ultimii 3 ani fiind de 84.

În prezent, în aripa de terapie a secției de Neonatologie sunt îngrijiți doi bebeluși prematuri.

Naşterea prematură este cea care are loc cu mai mult de 3 săptămâni înainte de data estimată. Bebelușii se dezvoltă pe tot parcursul sarcinii, având nevoie de 40 de săptămâni pentru ca organe precum creierul, plămânii, ficatul, rinichii sau intestinele să se maturizeze și să permită adaptarea fără probleme la viața extrauterină.

Dacă dintr-o anumită cauză, sarcina se termină înainte de vreme, pot apărea probleme de adaptare, cu risc crescut de moarte și dizabilități, iar statisticile arată că din 20.000 de copii născuţi anual în România înainte de termen, jumătate nu supravieţuiesc.

Printre factorii care pot duce la o naştere prematură se numără fumatul, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor, regimul alimentar, stresul și vârsta de peste 35 de ani.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio