Ştiri locale

Ziua Mondială a Prematurității: 64 de bebeluși s-au născut prematur anul acesta la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe

Data de 17 noiembrie marchează, în fiecare an, Ziua Mondială a Prematurității, pentru a atrage atenția populației asupra numărului tot mai crescut al nașterilor premature și asupra complicațiilor asociate. În fiecare an, la nivel mondial, aproximativ 15 milioane de copii se grăbesc să vină pe lume înainte de termen. Bebelușii născuți înainte de săptămâna 37 de sarcină au de înfruntat mai multe riscuri și complicații decât restul nou-născuților, iar în cazul celor care se nasc înainte de 28 de săptămâni, există riscul ca principalele organe să nu funcționeze așa cum ar trebui, neputând să îndeplinească funcțiile de bază.

Până la începutul lunii noiembrie, la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe au venit pe lume 731 de bebeluși, 64 dintre aceștia fiind prematuri, iar anul trecut, din totalul celor 1.049 de nașteri, 87 au fost premature.

În prezent, în aripa de terapie intensivă neonatală a unității medicale sunt îngrijiți 3 bebeluși născuți înainte de termen, respectiv o fetiță – Anna, și doi băieței – Péter și Arnold. Potrivit reprezentanților spitalului, bebelușii prematuri petrec în această secție, în medie, 5,23 zile.

„Ei sunt Anna, Péter și Arnold. Vi-i prezentăm cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurității, pentru că astăzi este vorba despre ei, dar și despre milioane de alți bebeluși din întreaga lume. Acești trei îngerași fac parte dintr-un mic grup de bebeluși născuți prematur, pentru că și-au dorit să-și cunoască înainte de termen mămicile, tăticii și pe ceilalți membri ai familiei (…) Bebelușii prematuri necesită o îngrijire specială, având nevoie de mai multă atenție și expertiză spre deosebire de copiii născuți la termen. Organele lor interne nu sunt încă pe deplin dezvoltate, uneori au nevoie de ajutor pentru a putea respira și pot avea nevoie de hrănire artificială. De asemenea, le este mai greu să mențină o temperatură constantă a corpului și abia mai târziu învață să se hrănească în mod natural. În secția de Terapie Intensivă neonatală pot fi îngrijiți toți bebelușii veniți pe lume la 32 de săptămâni, sau cei care cântăresc peste 1.500 de grame, aici existând nu doar aparatura medicală de specialitate, ci și o echipă de specialiști bine pregătiți”, transmit reprezentanții spitalului.

Naşterile premature au loc cu mai mult de 3 săptămâni înainte de data estimată. Bebelușii se dezvoltă pe tot parcursul sarcinii, având nevoie de 40 de săptămâni pentru ca organe precum creierul, plămânii, ficatul, rinichii sau intestinele să se maturizeze și să permită adaptarea fără probleme la viața extrauterină. Dacă dintr-o anumită cauză, sarcina se termină înainte de termen, pot apărea probleme de adaptare, crescând riscul de deces sau dizabilități.

În România, anual peste 20.000 de copii se nasc prematur, reprezentând 10% din totalul nou-născuților, iar și mai trist este faptul că jumătate nu supravieţuiesc. Fenomenul nașterilor premature plasează țara noastră pe ultimul loc în clasamentul țărilor europene, numărul bebelușilor născuți înainte de termen fiind de 2,4 ori mai mare decât media europeană. Riscul de deces este mai mare cu aproape 50% în mediul rural decât în mediul urban, și diferă de la un județ la altul.

Printre factorii care pot duce la o naştere prematură se numără fumatul, consumul de alcool în timpul sarcinii, utilizarea medicamentelor, regimul alimentar, stresul și vârsta de peste 35 de ani.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio