Ştiri locale

Zeci de vizitatori la berăria subacvatică de la Dalnic, în primul weekend de la inaugurarea expoziției foto despre urși

Zeci de persoane au vizitat în weekend Centrul de Cercetări Subacvatice de la Dalnic, unde a fost inaugurată o expoziție de fotografie subacvatică unică, pe tema conviețuirii pașnice dintre om și urs. Fotografiile, realizate de ecologul și fotograful de natură Gál László, vor fi expuse timp de o lună în singurul lac artificial de scufundări din țară și din Europa, la Berăria subacvatică „MyLake”, în prețul unei ședințe de scufundare.

Proiectul le oferă vizitatorilor o imagine de ansamblu despre buna conviețuire între om și ursul brun, și despre cum este afectat ciclul de viață al acestor animale sălbatice în funcție de habitatul în care trăiesc.  

În weekendul în care a fost vernisată, expoziția a adunat aproximativ 80 de curioși, iar 7 persoane s-au și încumetat să se scufunde pentru a se bucura cu adevărat de această experiență. Coordonatorul Centrului de scufundări și al Berăriei subacvatice „MyLake”, scafandrul profesionist Szabó Kolos, ne-a precizat că cel mai tânăr vizitator a fost un copil în vârstă de 11 ani.

Fotografiile introduse în lacul de la Dalnic au fost realizate în ultimii aproximativ 3 ani, majoritatea cadrelor fiind surprinse în pădurile din Băile Tușnad și împrejurimi.

„Tematica acestei expoziții este Ciclul de viață al ursului brun. Sunt două tipuri de fotografii: cu urși care cresc în habitatul natural, respectiv cu urși crescuți în habitat antropic. Vrem să evidențiem fiecare etapă de viață a urșilor crescuți în cele două habitate”, ne-a spus Gál László, artistul care a realizat fotografiile.

„Scopul nostru este să tragem un semnal de alarmă, să educăm populația când vine vorba despre urși: cum să ne comportăm în preajma lor, cum trebuie să umblăm în pădure (…) Eu, fiind scafandru, mă scufund de multe ori printre rechini, care sunt o specie prădătoare, și sunt foarte multe similarități în ceea ce privește comportamentul uman când vine vorba despre oceanele unde trăiesc rechini și pădurile în care trăiesc urși. De exemplu, nu ai ce căuta în apă la apus și la răsărit de soare, pentru că atunci se hrănesc rechinii, la fel și în cazul urșilor – nu ai ce căuta în pădure în timpul când animalele vânează”, ne-a explicat scafandrul profesionist Szabó Kolos, înaintea inaugurării expoziției.

O a doua expoziție subacvatică, cu o altă tematică, urmează să fie vernisată în luna august. Persoanele interesate se pot programa pentru o ședință de scufundări la numărul de telefon: 0755 011 497, condiția fiind ca participanții să aibă cel puțin 9 ani împliniți. O ședință durează în total 3 ore, din care 50 de minute sunt alocate scufundării propriu-zise, restul fiind pregătirea.

La Centrul de Cercetări Subacvatice Dalnic, turiștii au posibilitatea de a participa la cursuri de scufundare, audiţii muzicale subacvatice, de a bea o bere sub apă, în barul amenajat în adâncul lacului, dar şi de a se caza într-un glamping amenajat în urmă cu câțiva ani într-o livadă din apropierea lacului.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio