Ştiri locale

Zeci de tone de deșeuri colectate din județul Covasna în ultimele zile. Campania „Curățăm România”, prelungită până la finalul lunii mai

Ministerul Mediului a decis prelungirea până în data de 31 mai a campaniei naționale „Curățăm România”, derulată sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”, decizia fiind luată în urma multiplelor solicitări venite din teritoriu.

De la lansarea campaniei, în data de 4 aprilie, și până în prezent, la nivel național au fost organizate peste 1.500 de acțiuni de ecologizare, fiind colectate peste 500.000 de kg de deșeuri, conform datelor instituției.

Publicitate

În județul Covasna, în ultimele zile au fost organizate astfel de acțiuni pe raza localităților Târgu Secuiesc, Reci, Zagon, Ghelința și Sânzieni.

La Zagon, cei 80 de voluntari implicați, printre care și 41 de elevi, au colectat zilele trecute 9,5 tone de deșeuri care zăceau abandonate pe malurile pâraielor Zagon și Păpăuți, iar la Ghelința, cei 28 de voluntari, împreună cu 12 angajați ai Primăriei și ai Gărzii de Mediu Covasna, au colectat 5 tone de deșeuri mixte de pe malul pârâului Ghelința.

„Natura înseamnă viață! Apa este viață! Tu ce faci Azi pentru ca Mâine să te bucuri de viață?”

La Reci, mai mulți voluntari ajutați de angajați ai Primăriei și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna au colectat peste 700 de kg de deșeuri în cadrul unei acțiuni de ecologizare derulată pe cursul Râului Negru, iar alte peste 400 de kg au fost adunate de pe pârâul Cașin, în amonte de localitatea Sânzieni.

Într-o postare pe Facebook, reprezentanții Apele Române – Olt au transmis că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, în vederea conștientizării populației cu privire la  importanța menținerii apelor curate.

„SGA Covasna continuă campania națională Curățăm România! Colegii de la Formația de lucru Covasna s-au implicat activ și, împreună cu voluntari de la Primăria Reci, au participat la o acțiune de ecologizare a cursului de apă Râul Negru,  pe zona  UAT Reci, colectând peste 700 kg de deșeuri. Peste 400 kg de deșeuri au adunat de pe pârâul Cașin, amonte de localitatea Sânzieni, și colegii de la Formația de lucru Târgu Secuiesc. Le mulțumim colegilor noștri pentru că s-au implicat activ în acțiunile de igienizare și mulțumim voluntarilor că s-au alăturat campaniei. Natura înseamnă viață! Apa este viață! Tu ce faci Azi pentru ca Mâine să te bucuri de viață? Te invităm să te alături campaniei noastre!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook „Apele Române Olt”.

10 tone de deșeuri colectate într-o singură zi la Zagon și Ghelința

Și pâraiele Zagon și Păpăuți au fost igienizate, marți, de comisarii Gărzii de Mediu Covasna, împreună cu mai mulți voluntari, fiind colectate 9,5 tone de deșeuri, iar de pe malul pârâului Ghelința au fost colectate încă 5 tone de gunoaie.

Două acțiuni similare au avut loc și pe raza municipiului Târgu Secuiesc, cu sprijinul mai multor tineri, fiind colectați 11 mc de deșeuri, potrivit reprezentanților Primăriei. Sacii au fost predați la final către Gospodărie Comunală, iar deșeurile au fost transportate la depozitul ecologic de la Leț.

„Acțiunea Curățăm România” s-a desfășurat pe parcursul lunii aprilie 2022 în municipiul Târgu Secuiesc.  În data de 16 aprilie, 17 persoane de la Asociația Soare Verde au participat la prima acțiune, în urma căreia au fost colectați 40 de saci care conțineau 4 mc de PET-uri, sticlă, și hârtie. În data de 28 aprilie au participat 10 persoane care au colectat 7 mc de gunoi, cantitatea totală de deșeuri colectate fiind de 11 mc. Zonele în care au avut loc aceste acțiuni au fost: strada Fabricii – de la stația LukOil până la calea ferată din localitatea Ruseni și zona Bota–Sinka de-a lungul căii ferate”, a transmis primăria Târgu Secuiesc într-o postare pe Facebook.

Din iunie, controale în localitățile unde primăriile nu s-au implicat în program

Campania „Curățăm România” era programată inițial să se încheie în data de 4 mai, însă datorită faptului că tot mai multe primării, instituții, organizații, asociații și persoane s-au implicat în ultimele săptămâni în acțiuni de igienizare a mediului înconjurător, Ministerul Mediului a decis prelungirea campaniei până la finalul lunii.

Ministrul Tánczos Barna a precizat că începând cu 1 iunie Garda Naţională de Mediu va demara controale tematice în toată țara, pentru verificarea respectării legislației privind salubrizarea terenurilor, iar primăriile care nu s-au implicat în campania națională vor fi, bineînțeles, primele vizate.

La nivel național, acțiunile de ecologizare sunt finanțate de Minister, care a pus la dispoziția autorităților locale un buget total de 20 de milioane de lei.

„Un’ Doi Trei” – o nouă campanie națională, începând din această lună

Zilele trecute, Ministerul Mediului și Asociaţia OIREP Ambalaje au lansat și campania naţională de informare şi educare „Un’ Doi Trei” – o platformă care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția și să diminueze impactul pe care ambalajele colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător.

„Este o campanie care vine în sprijinul Ministerului Mediului, care vine de jos, de la nivelul acelor entități care sunt responsabile de implementarea obligațiilor producătorilor care pun pe piață ambalaje. Orice astfel de inițiativă este binevenită și va fi susținută de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Continuăm acțiunile de curățare și educare pentru a conștientiza că deșeul trebuie privit ca o resursă valoroasă pentru economia circulară. Pentru asta, primul pas este comportamentul responsabil al fiecărui cetățean și sortarea deșeurilor în funcție de material, de proveniență, în fiecare casă”, a transmis ministrul Tánczos Barna.

Campania națională „Un’ Doi Trei” se desfășoară în perioada mai – iulie și este bazată pe o idee simplă: desfaci, folosești, arunci unde și cum trebuie, a transmis ministrul Tánczos Barna, potrivit căruia, o bună gestionare a deșeurilor de ambalaje pornește încă din gospodărie, iar comportamentul corect al populației, de a sorta, va aduce neîntârziat rezultate concrete, contribuind la o comunitate mai curată și mai sănătoasă, dar și la trecerea spre o economie circulară.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio