Zeci de reprezentații, workshop-uri, dezbateri, cursuri de formare și chiar filme, printre realizările Trupei Osonó într-un an marcat de pandemie
Aproximativ 60% din activitatea Teatrului Independent Osonó Sfântu Gheorghe în stagiunea 2019-2020 s-a desfășurat în Ungaria, iar restricțiile impuse pentru limitarea efectelor pandemiei Covid-19 au redus drastic numărul reprezentațiilor și evenimentelor organizate de instituție.
Trupa a organizat 124 de evenimente culturale, educaționale, sociale și comunitare la care au luat parte 2.400 de beneficiari, iar colaborarea cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe a continuat și în 2020, fiind realizate cursuri de formare profesională pentru profesori și lideri de trupe de teatru pentru elevi.
„În 2020, din cauza restricţiilor impuse de pandemie, activitatea Trupei Osonó s-a redus la o perioadă de cinci luni, iar localitățile unde am ajuns au fost doar din două țări, Ungaria și România (…) Bugetul Trupei a fost de 43.200 euro, din care 65% provin din surse din afara ţării, adică sunt bani câştigaţi prin aplicații de proiecte europene și maghiare, 29% reprezintă finanţări câștigate prin aplicații de proiecte românești, iar 6% sunt venituri realizate în urma reprezentaţiilor teatrale şi a workshop-urilor susţinute de Trupă”, a transmis managerul trupei, Fazakas Misi.
Două filme marca Fazakas Misi și Mucha Oszkár
Tot anul trecut, Osonó a organizat 92 de workshop-uri și două tabere teatrale, a avut 14 reprezentaţii și tot atâtea dezbateri cu publicul, însă au fost realizate și două filme semnate de Fazakas Misi (regia) și Mucha Oszkár (regia tehnică).
„Este vorba despre un spectacol TV cu titlul Duel șahist, realizat pe baza piesei unui tânăr dramaturg din Carei, László István. Al doilea film – Nu exist, doar alții mă văd este realizat din poeziile marelui poet maghiar József Attila”, a mai transmis managerul Trupei.
Tabăra Interetnică de Teatru și Festivalul Național pentru Trupe Amatoare, amânate din cauza pandemiei
Restricțiile impuse în timpul pandemiei au dus la amânarea unor proiecte importante ale Teatrului, așa încât Tabăra Interetnică sau Festivalul Național de Teatru pentru Trupe Amatoare nu au putut fi organizate în 2020.
În schimb, Trupa Osonó a fost implicată într-un proiect socio-educaţional în parteneriat cu organizația Caritas Alba Iulia, în vederea pregătirii tinerilor pentru piața muncii. Atelierele de team building, de autocunoaștere și dezvoltare a personalității, de comunicare și formare a competenţelor au fost conduse de Fazakas Misi și Mucha Oszkár, fiind implicați tineri din orașele Târgu Mureș, Gheorgheni și Odorheiu Secuiesc.
„Proiectul, cofinanțat prin granturi norvegiene și Renovabis, a fost dedicat tinerilor defavorizați din județele Mureș și Harghita și a avut drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă”, a mai transmis Fazakas Misi.
Potrivit acestuia, printre planurile din acest an ale Trupei Osonó se numără organizarea a două cursuri de formare pentru profesori, implicarea în proiecte Erasmus+ care vor fi realizate în Ungaria, dar și o premieră a Teatrului Independent cu spectacolul „Nu exist, doar alții mă văd”, în regia lui Fazakas Misi şi interpretarea lui Mucha Oszkár.
Managerul Trupei a mai transmis că premiera va avea loc în Budapesta urmând să fie susținute reprezentaţii în două variante, respectiv teatru-studio și teatru în săli de clasă.
***
Teatrul Osonó este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane, în cadrul unor workshop-uri şi training-uri, iar reprezentaţiile sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun.
Proiectele educaţionale şi sociale ale Trupei sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi.
(Ioana Ardeleanu)