Ştiri locale

Zeci de pacienţi din Sfântu Gheorghe, disperaţi după ce medicul de familie n-a mai dat pe la cabinet. CAS Covasna a găsit un înlocuitor temporar

Zeci de pacienţi din Sfântu Gheroghe s-au trezit peste noapte că nu mai au la cine să apeleze pentru consultaţii sau reţete, după ce medicul de familie la care erau încrişi nu s-a mai prezentat la cabinet de mai bine de o săptămână. Este vorba despre dr. Dan Bolcu, care din câte se pare s-ar fi îmbolnăvit, iar în prezent se află internat în spital, însă nici asistenta medicală din cadrul cabinetului, nici Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) sau conducerea Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţ, nu au informaţii despre starea de sănătate a medicului, sau dacă va mai putea reveni la cabinet.

În disperare de cauză, unii pacienţi au încercat să afle singuri răspunsuri. Mulţi au nevoie de reţetă pentru a-şi putea  continua tratamentele, majoritatea medicamentelor pentru afecţiunile cardiace sau pentru diabet fiind eliberate doar pe bază de prescripţie medicală. Cele care se pot cumpăra „la liber” din farmacii costă foarte mult, iar pacienţii spun că nu-şi permit să le plătească din buzunar.

Publicitate

„Am diabet, cardiopatie ischemică şi alte diagnostice, sunt dependentă de medicamente de diabet, de inimă, şi de Eliquis – pentru anticoagularea sângelui. Medicul meu de familie, dr. Bolcu Dan, săptămâna trecută nu a fost la cabinet, fiind doar asistenta, care prea multe informaţii nu ne-a dat. Luni dimineaţa, la ora 08:00, erau 20 de persoane la uşa cabinetului, dar nu a venit nimeni, nici măcar asistenta. Una dintre paciente a sunat la CAS să întrebe de ce nu avem medic, dar ei nu ştiau nimic (…) Cui să mă adresez pentru a-mi elibera reţetele pentru a continua tratamentul? Am o pensie de 1.500 lei şi nu-mi permit să-mi cumpăr medicamentele, Eliquis costă în jur de 400 lei şi nu se eliberează decât pe baza de reţetă”, ne-a scris una dintre pacientele medicului.

Un alt medic va asigura asistenţa în cabinet până la finalul acestui an

Contactat telefonic, președintele CAS Covasna, Dragoș Tatu, ne-a precizat că situaţia s-a remediat temporar, iar începând de marţi, un alt medic va prelua pacienţii, urmând să îl înlocuiască pe dr. Bolcu până la finalul acestei luni.

„Problema s-a remediat începând de astăzi, există medic care îl înlocuieşte pe domnul doctor, care se pare că a ajuns la Spitalul de Urgenţă. Dar de azi există un înlocuitor, şi până la sfârşitul acestei luni se va asigura înlocuirea medicului. Nu ştim nimic despre starea de sănătate a dânsului (dr. Bolcu n.r.), nu avem niciun contact, telefonul îl are închis, este în spital”, ne-a spus directorul CAS Covasna.

Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Covasna: „Pacienţii trebuie să aibă mereu la ei copii ale documentelor, tocmai pentru astfel de situaţii”

Problema aminteşte de situaţia tristă în care se află România în ultimii ani, respectiv lipsa medicilor de familie. Mulţi dintre medici sunt trecuţi de vârsta pensionării, şi pot oricând, la rândul lor, să cadă la pat. Tocmai pentru a se evita pe viitor astfel de situaţii, în care medicul nu poate fi înlocuit imediat, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Covasna, dr. Lucia Sereş, subliniază că fiecare pacient trebuie să aibă copii ale documentelor şi scrisorilor medicale.

„Tot sfârșitul de săptămână am încercat să rezolvăm problema, și Casa de Asigurări a încearcat. În astfel de situaţii, dacă problema nu se rezolvă, pacienții care au nevoie urgentă de medicamente trebuie să caute alt medic. Nu trebuie neapărat scoasă fișa medicală, trebuie doar cardul de asigurat, dar trebuie să aibă documentele, pentru că Eliquis, de exemplu, și toate medicamentele astea se dau pe bază de scrisoare medicală. Trebuie avute copiile după scrisorile medicale din fișa pacientului. (…) În cazul acesta, s-ar putea ca soluția să fie ca pacienţii să plece în final la alți medici, pentru că nu știm nimic despre starea domnului doctor. E o situație disperată, și se știa de câțiva ani că suntem deja bătrâni și că picăm unul câte unul, de pe o zi pe alta, iar pacienții rămân disperați. Noi așa îi sfătuim pe toți colegii medici: să lase la pacient copiile documentelor pentru că în astfel de situații, sau în caz de deces la sfârșit de săptămână, e disperare mare, nu se găsește cine să dea certificatele. Și la fișă, pacientul trebuie să aibă o copie, pentru că pe baza asta se decontează medicamentele, deci pacientul trebuie să aibă grijă și să aibă tot timpul documentele la el”, a subliniat preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Covasna.

În cursul anului trecut, 4 cabinete de medicina familiei din județ, dintre care 3 din mediul urban, au fost desființate după ce nu s-au găsit înlocuitori pentru medicii de familie care s-au pensionat. În prezent, asistența medicală primară din județ este asigurată de 91 de medici de familie titulari, conform datelor postate pe site-ul DSP Covasna.

Dintre aceștia, aproape jumătate au împlinit sau vor împlini în următorii ani vârsta legală pentru pensionare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio