Ştiri locale

Zece accidente grave în care au fost implicați motocicliști, produse anul trecut pe drumurile din județ

Accidentele mortale precum cel de la începutul lunii mai, în urma căruia un motociclist în vârstă de 55 de ani din Târgu Mureș și-a pierdut viața pe DN 12 la Bixad, sunt motivul pentru care trebuie să continue acțiunile de conștientizare, cum este cea organizată de membrii „Free Adventurer Bikers” în fiecare an la Sfântu Gheorghe, spune Szánthó Zoltán, reprezentantul Asociației.

Statistica Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna relevă că în cursul anului trecut, pe drumurile din județul Covasna s-au produs 10 accidente grave în care au fost implicați motocicliști, și în urma cărora o persoană a decedat, 9 au fost rănite grav, iar alte 5 persoane au suferit răni ușoare. De la începutul acestui an, pe drumurile din județ s-a produs un singur asemenea accident, cel din data de 6 mai, soldat cu decesul motociclistului și rănirea unei alte persoane. În majoritatea cazurilor, de vină pentru producerea accidentelor au fost conducătorii de motociclete, potrivit reprezentanților IPJ Covasna.

„Din cele 11 accidente menționate, din probatoriul administrat, există indicii care conduc la conturarea unei conduite de culpabilitate din partea conducătorilor de motociclete în 8 dintre evenimentele rutiere. De menționat este că instanța de judecată stabilește vinovăția în materie de răspundere penală”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, insp. Radu Stroe.

Peste 160 de motocicliști din mai multe județe ale țării și-au dat întâlnire în data de 6 mai în parcarea Fostului Hotel Bodoc, la a șaptea ediție a campaniei de conștientizare „Atenție la motocicliști!”. La eveniment au luat parte și reprezentanți ai Serviciului Rutier din cadrul IPJ Covasna, care au vorbit despre siguranța rutieră și modificările legislative în domeniu.

Ca în fiecare an, motocicletele au pornit în paradă pe străzile din oraș, și au făcut popas în curtea Casei Írisz din strada Lăcrămioarei, unde a avut loc o tombolă cu premii şi o masă festivă pentru motociclişti şi simpatizanţi.

Coincidența nefericită a făcut ca accidentul mortal să se petreacă la scurt timp după evenimentul prin care organizatorii încearcă anual să le atragă atenția participanților la trafic asupra vulnerabilității și pericolelor la care sunt expuși motocicliștii. Szánthó Zoltán ne-a declarat că deși bărbatul care și-a pierdut viața nu a participat la evenimentul de la Sfântu Gheorghe, mesajul transmis prin intermediul campaniei de conștientizare trebuie să fie cu atât mai puternic.

„Ne pare foarte rău pentru acel accident și că s-a întâmplat chiar în ziua evenimentului nostru, motociclistul nu a fost printre participanții la eveniment. Au fost 3 motociclete din municipiul Târgu Mureș care mergeau pe un traseu ales de ei, nu au fost la evenimentul nostru. E foarte trist că s-a întâmplat, dar și pentru asta trebuie să continuăm să facem aceste evenimente, și cu ajutorul presei și al Poliției, ca să conștientizeze participanții la trafic. Sâmbătă au fost peste 160 de motociclete, peste 200 de participanți, totul a decurs bine, a fost vreme frumoasă, a venit și doamna comisar-șef Ramona Cozma de la Serviciul Rutier, și îi mulțumim că ne-a vorbit și despre modificările legislative apărute privind circulația pe drumurile publice”, ne-a spus Szánthó Zoltán.

Amintim că motociclistul circula pe DN 12, din direcția Sfântu Gheorghe către Miercurea Ciuc, iar în localitatea Bixad a pierdut controlul și s-a răsturnat, intrând într-o autoutilitară care tracta o remorcă. În urma impactului, bărbatul de 55 de ani a decedat, iar o femeie de 33 de ani, aflată pe locul din dreapta față în autovehicul, a fost rănită uşor.

Odată cu încălzirea vremii, motocicliștii sunt tot mai prezenți în trafic. Polițiștii le recomandă să poarte echipamente de protecție cu elemente reflectorizante, să păstreze farul aprins și să evite unghiurile din care nu pot fi observați în trafic, iar șoferilor să se asigure temeinic atunci când schimbă direcția de mers.

Recomandări pentru motocicliști

Redăm mai jos câteva dintre recomandările făcute de-a lungul timpului de polițiștii covăsneni, atât pentru motocicliști, cât și pentru șoferi, pentru a preveni eventualele accidente rutiere:

► Încercați întotdeauna să aveți contact vizual cu șoferii care v-ar putea intersecta traiectoria

► Anticipați intențiile celorlalți participanți la trafic. Deși șoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiați, pot aprecia greșit distanța ori viteza.

► Sporiți atenția la viraje şi în intersecţii. Cele mai multe accidente de motocicletă sunt generate de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare!

► Asigurați-vă atunci când virați. Șoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească

► Fiți pregătiți pentru condiţii periculoase de drum: carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta grav aderenţa

► Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le tăia. Multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus!

► Utilizați o cască de protecție omologată, care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă. Evitați să cumpărați o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparaţia poate ascunde vicii structurale!

► Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti. Este recomandat echipamentul modular în straturi, astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare!

► Protejaţi-vă ochii. Curentul de aer, insectele zburătoare şi praful vă diminuează vizibilitatea

► Fiţi vizibil! Purtați haine strălucitoare, reflectorizante. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovizoare (la 2/3 din lăţimea benzii). Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule!

Recomandări pentru șoferi:

► Asigurați-vă temeinic înainte de a opri sau de a vira și în niciun caz nu întoarceți pe linia continuă!

► Păstrați-vă banda în viraje!

► Asigurați-vă înainte de a deschide portiera – lucru valabil şi pentru cei care vă însoţesc!

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio